Bosna i Hercegovina     | 21.09.2021. 15:44 |

Iz Fonda Gazi Husrev-beg uručeno 270 stipendija u vrijednosti 135.000 eura

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) – Iz Fonda Gazi Husrev-beg, Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ/IGBD), danas je uručeno 270 stipendija za učenike i studente u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, ukupne vrijednosti 135.000 eura.

Na svečanosti dodjele stipendija, koja je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci i Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je ukazao na važnost pružanja podrške u teškim vremenima.

 – Ovo je manifestacija dobra, manifestacija čvrstog nijeta da se širi dobro. U ovim danima kada smo zatrpani surovim informacijama o političkoj i društvenoj krizi, koju prolazi naša domovina, kada nam mediji stalno bruje o novom valu pandemije, svi se osjećamo optimistično na ovom skupu dodjele stipendija - rekao je Kavazović.

Poručio je stipendistima da zapamte čin dodjele stipendija kojem danas svjedoče, jer, svjedoče dobroti i spremnosti muslimana, Bošnjaka, koji rade po Evropi i svijetu, da pomažu drugima i da se natječu u dobročinstvu. 

Kavazović je podsjetio da svi Bošnjaci koji rade u inostranstvu, teško rade da bi zaradili sredstva za izdržavanje sebe i svojih najbližih, ali da ipak, u tom neprekidnom lancu njihovog truda, rada i odricanja, oni duboko u sebi imaju želju da iz tih svojih sredstava izdvoje dio koji će dati za školovanja novih naraštaja i novih generacija u BiH.

- To je istinska i golema žrtva, odvojiti od sebe i darivati za drugoga i za opće dobro svih. To predstavlja samu suštinu naše lijepe vjere i postupanja po njenim učenjima - kazao je reis Kavazović.

Pozvao je stipendiste da nikada to ne zaborave, da marljivo rade, uče i promiču granice svojih mogućnosti, da dostignu najviše stepene znanja i spoznaje.

Upravo je svrha i cilj osnivanja Fonda Gazi Husrev-beg IZ Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ/IGBD), kako je kazao Jasmin Derović iz te fondacije, pomaganje mladim ljudima u školovanju i studiranju.

 - Iako smo u vremenu pandemije koronavirusa, a osjetili smo je svi, ipak je dobročinstvo naših ljudi, Bošnjaka, prepoznato i u ovim teškim vremenima. Ove godine je povećan broj uplaćenih stipendija, oko 270 stipendija, i najveći je do sada. To su sredstva koja su došla u BiH i Sandžak i koja su pomogla našoj omladini u školovanju - kazao je Derović.

Stipendistima je poručio da imaju obavezu da stipendije opravdaju tako što će biti marljivi, vrijedni, da znanjem i naukom doprinose Bosni i Hercegovini, ali i da ne zaborave stipenditore.

Uime stipendista, poruku podrške i zahvale uputila je tri hiljadita stipendistica Ajša Luković, magistrica prava. Ostvarila je veliki uspjeh tokom svog školovanja – srednju školu okončala je prosjekom 5,0 a studij prava sa 10,0 i uspješno je magistrirala.

Taj uspjeh, kako je kazala, postigla je jer je imala podršku dobrih i časnih ljudi, Bošnjaka koji su je stipendirali. Stoga, poručila je da svi stipendisti trebaju opravdati sredstva marljivim učenjem i radom.

- Amanet koji nam je dat je naša država Bosna i Hercegovina. Taj amanet ćemo čuvati tako što ćemo se boriti časnim perom, istinskom naukom, pravim znanjem, časnim radom i dostojanstvom – istakla je ona.

Stipendije i pomoć Fonda dodjeljuju se studentima koji studiraju na svim fakultetima i učenicima u raznim srednjim školama u BiH i Sandžaku.

Do sada je uplaćeno više od 3.000 stipendija, a vrijednost tih stipendija je veća od 1,5 miliona eura.

U oktobru ove godine je 21. godišnjica postojanja Fonda Gazi Husrev-beg koji djeluje pri IZBNJ i 20. godišnjica organizirane akcije "Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku". Također se ove godine obilježava i 500 godina od imenovanja Gazi Husrev-bega namjesnikom Bosne.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo