Bosna i Hercegovina     | 22.09.2021. 09:45 |

Salkić posjetio Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - Potpredsjednik entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić razgovarao je s predstavnicima Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI)  Kasimom Trnkom, Enverom Imamovićem i Emirom Zlatarom.

Kasim Trnka, predsjedavajući Savjeta za ustavno pravna pitanja VKBI-ja, upoznao je  Salkića s Prinicipima za izmjene Ustava Bosne i Hercegovovine, koje su usaglasile organizacije civilnog društva - VKBI, Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće i Forum parlamentaraca BiH 1990, saopćeno je iz VKBI-a. 

Salkić je podržao plan organizacija da narednog mjeseca u Banja Luci bude održana javna tribina na kojoj bi građanima bio prezentiran taj dokument.

Salkić je informirao Vijeće o sistematskom kršenju temeljnih ljudskih prava nesrpskog stanovništva u Republici Srpskoj, što postaje gotovo nepodnošljivo.

Ponovljen je zajednički stav da entitet RS nije niti može biti entitet srpskog naroda, što je jasno i nedvosmisleno definisano Ustavom RS-a kao i Ustavom Bosne i Hercegovine.

- Ono što ostaje nejasno su neprecizni stavovi i neefikasnost OHR-a, Delegacije Evropske komisije u BIH i ambasadora članica PIC-a o pitanjima koja se, osimd navedenog, odnose na nezakonito ponašanje političkih predstavnika iz reda srpskog naroda u institucijama RS-a, kao i u institucijama Bosne i Hercegovine - citat je iz saopćenja.

Sistematsko kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda nesrpskog stanovništva u RS, neprihvatanje pravosnažnih presuda međunarodnih sudova, jasno negiranje genocida, slavnjenje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca od političkog establišmenta u RS-u, potpuno je neprihvatljivo te se od međunarodnih i evropskih zvaničnika u BiH traži jasno i precizno osuđivanje takvih pojava i aktivnosti.

To je međunarodna obaveza OHR-a i zemalja koje su zastupljene u PIC-u, a posebno delegacije Evropske delegacije u BiH koja je dužna svojim djelovanjem odbraniti dignitet i ulogu, prije svega Evropskog suda za ljudska prava, kao i demokratke stečevine na kojima počiva EU.

Bošnjaci kao narod koji je preživio genocid ima pravo zahtijevati da posljedice genocida i zločina protiv čovječnosti budu otklonjene.

Rezultati genocida ne mogu se prihvatiti kao „faktičko“ stanje na terenu u Bosni i Hercegovini. Sprečavanje tog procesa je obaveza međunarodne zajednice u cjelini i odstupanje od navedenih principa bi značilo da se odstupilo od međunarodnog prava, što trasira put ukidanju postojećeg  međunarodnog poretka, čije će posljedice u konačnici biti globalne, navedeno je u saopćenju.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo