Bosna i Hercegovina     | 22.09.2021. 10:56 |

IOM - Donacija opreme u sprječavanju širenja Covid-19 Domu zdravlja Kupres

FENA Saopćenje

KUPRES, 22. septembra (FENA) - Ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini (BiH), Doma zdravlja Kupres i Općine Kupres upriličena je u Domu zdravlja Kupres.

Memorandum su potpisali Laura Lungarotti, šefica Misije IOM-a u BiH i subregionalna koordinatorica za zapadni Balkan i Ivica Čičak, direktor Doma zdravlja Kupres, te načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč.

Saradnja IOM-a i DZ Kupres je započela nakon što se IOM odazvao na javni apel za podršku DZ Kupres zbog teške situacije s pojavom koronavirusa. Kako bi se podržalo stanovništvo ove lokalne zajednice, IOM je donirao mobilni uređaj ICHROMA II koji je namijenjen za COVID-19 testiranje i za druge analize krvi - saopćeno je iz IOM-a.

Do sada su mještani Kupresa morali putovati u Livno ili Tomislavgrad da urade ove pretrage. 

U saopćenju se navodi da je donacija ICHROMA II uređaja Domu zdravlja Kupres omogućena kroz projekt Evropske unije "Odgovor na Covid-19 i izazove za migrante i izbjeglice na zapadnom Balkanu“, finansiranog kroz Instrument vanjske politike EU koji doprinosi stabilnosti i miru.

Napominje se da je ovakav prilagođeni pristup koji je IOM implementirao u BiH rezultat bliske saradnje IOM-a s lokalnim institucijama na osnaživanju zajednica kao odgovor na potrebe ljudi, a posebno ranjivih kategorija. Ovo je jedna od mnogih aktivnosti koje IOM provodi u BiH koristeći ovaj prilagođeni i kolaborativni pristup u okviru projekata podržanih od strane EU.

Pored navedenog u podršci vlasti u sprječavanju širenja COVID-19, tokom ove godine IOM je podržao nekoliko zajednica i institucije donacijom različitih medicinskih potrepština i specijalizirane medicinske opreme, značajnog broja medicinskih kontejnera, kao i lične zaštitne opreme.

IOM u BiH kontinuirano radi na jačanju kapaciteta državnih službenika i institucija na unapređenju i razvoju strategija i smjernica za odgovor prema ne samo migrantima nego i najranjivijim kategorijama u društvu. 

U saopćenju se navodi da veoma značajnu podršku IOM pruža i institucijama vlasti u odgovoru na migracijsku situaciju, posebno u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo s obzirom da je u ova dva kantona najveći priliv migrantske populacije. Kroz projekte socijalne kohezije i u saradnji s lokalnim zajednicama, prioritetno se rješavaju pitanja koja ću unaprijediti životne uslove građana u ovim zajednicama.

Slijedeći primjer u Kupresu, IOM će nastaviti da prati i analizira potrebe institucija vlasti BiH i u svim lokalnim zajednicama u BiH i da ih podržava kako bi se zajedničkim naporima doprinijelo jačanju, napretku i stabilizaciji – saopćeno je iz IOM-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Više od 63.000 ljudi umrlo ili nestalo tokom migracija u posljednjoj deceniji

IOM predstavio kapsul-kolekciju pod nazivom '7.689 km - od Kabula do Berlina'

Bošnjak i Lungarotti razgovarale o radu IOM-a i migracijama

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom