Svijet     | 22.09.2021. 10:24 |

Portparol UN-a: Talibani hoće da se obrate Generalnoj skupštini u ime Afganistana

FENA Internet

NEW YORK (UN), 22. septembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova novoimenovane talibanske vlade Amir Kan Mutaki zatražio je u pismu da govori u Generalnoj skupštini Ujedninjenih nacija (UN) u ime Afganistana, rekao je portparol svjetske organizacije.

- UN još nije odlučio ko će predstavljati Afganistan na zasjedanju Generalne skupštine otvorenom u utorak i koje će trajati nedjelju dana, pošto je bivši ambasador svrgnute afganistanske vlade takođe tražio da govori - rekao je portparol UN Stefan Dujaric, prenosi Beta. 

- Dva suprotstavljena zahtjeva razmatra komisija za akreditacije - dodao je portparol ne navodeći da li će se komisija sastati prije ponedjeljka, posljednjeg dana nedjelje nastupa vođa zemalja svijeta na prestižnoj tribini UN-a u New Yorku.

- Generalni sekretar UN Antonio Guterres prvo je 15. septembra primio pismo od sadašnjeg stalnog predstavnika Afganistana koje je potpisao ambasador Gulam Isakzaj. Ambasador se predstavio kao šef delegacije za Generalnu skupštinu - rekao je portparol UN-a.

Zatim je 20. septembra Guterres dobio pismo na kome je naslovljeno ministarstvo vanjskih poslova Islamskog emirata Afganistan, koje je potpisao šef diplomatije koga su talibani imenovali poslije preuzimanja vlasti sredinom augusta.

Amir Kan Mutaki tražio je da učestvuje na velikom svjetskom diplomatskom skupu, dodao je portparol UN-a, ne navodeći da li je planirao da govori lično u New Yorku ili preko videa, kako je dozvoljeno i ove godine zbog COVID-19.

Ministar talibana ukazao je u pismu da je afganistanski predsjednik Ashraf Gani "svrgnut" i da ga zemlje svijeta više ne priznaju kao predsjednika Afganistana.

Portparol talibana u Dohi Suhail Shahin određen je za ambasadora Afganistana pri UN-u, navodi se u tom pismu.

Većina svetskih vlada nije još priznala vladu koju su imenovali talibani i traže da novi afganistanski vladari prvo ispune više uslova, među kojima poštovanje prava žena i obećanje da će dozvoliti Afganistancima koji to žele da napuste zemlju.

Komisija za akreditacije sastavljena je od Rusije, Kine, SAD, Švedske, Južne Afrike, Sjera Leonea, Čilea, Butana i Bahama.

U slučaju da ima dva suprotstavljena zahtjeva za diplomatsko predstavljanje za jednu državu komisija je često u prošlosti ostajala uzdržana i proslijeđivala pitanje Generalnoj skupštini da ona odluči glasanjem, rekao je za France press  diplomatski izvor.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'