Bosna i Hercegovina     | 22.09.2021. 11:01 |

U Sloveniji do kraja godine možda proizvodnja cjepiva protiv covida-19

FENA Agencije

LJUBLJANA, 22. rujna (FENA) - Slovenska vlada je u pregovorima sa švicarskom farmaceutskom kompanijom Novartis o proizvodnji cjepiva protiv covida-19 u Sloveniji, piše u srijedu ljubljanski list "Delo", a prenosi Hina. 

 O toj su mogućnosti nedavno govorili ministar za zdravlje Janez Poklukar i Robert Ljoljo, direktor farmaceutske tvrtke Lek koja je u vlasništvu Novartisa.

Intenzivni kontakti vlade s Novartisom o tome traju već nekoliko mjeseci, a predsjednik vlade Janez Janša u svibnju se sastao s Richardom Saynorjem, direktorom Sandoza, generičkog odjela Novartisa, najavivši tada da bi proizvodnja cjepiva u Sloveniji  mogla početi prije kraja ove godine.

Pregovori se odnose na uvjete poslovanja u Sloveniji i njezina poreznog sustava, a ne na moguće financijske poticaje investiciji Novartisa u Sloveniji, navodi "Delo".

U "Leku" su, u vezi mogućeg širenja proizvodnje na područje cjepiva i bioloških lijekova, rekli da to "aktivno ispituju".

Sastanke s predstavnicima "Leka" i kontakte sa švicarskim vlasnikom slovenske farmaceutske tvrtke potvrdilo je i ministarstvo zdravstva.
Na njima se ministar Janez Poklukar složio s ocjenom da bi u Sloveniji bilo dobro razviti kapacitete za proizvodnju cjepiva, pa i za potrebe mogućih novih epidemija, a takva bi proizvodnja povećala i razinu povjerenja u cjepiva, navelo je ministarstvo.

Još nije jasno kakvo bi se cjepivo u Sloveniji u slučaju finalizacije dogovora s Novartisom  proizvodilo. Novartis  Pfizer/Biontechovo  cjepivo  proizvodi u Steinu (Švicarska), a  cjepivo Curevac  u KIndlu (Austrija), no planira i širenje proizvodnje u novim pogonima, što zahtijeva i odobrenje europskog regulatora.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo