Bosna i Hercegovina     | 22.09.2021. 11:27 |

Epidemiološka situacija u ZDK nepovoljna s trendom pogoršanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu imaju povišene vrijednosti, a broj novih potvrđenih slučajeva u proteklih sedam dana je 283, što može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih, zaključak je Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Prema informaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, do 19. septembra ukupno je potvrđeno 15.297 slučajeva korona virusa, a broj aktivnih slučajeva je 326. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 14 osoba, a bilo je 58 hospitaliziranih krajem ovog perioda.

Krizni štab je zaključio da se epidemiološka situacija u kantonu može ocijeniti nepovoljnom sa daljnjim razvojem trenda pogoršanja.

Ipak, u odnosu na neke druge kantone i Federaciju u cjelini, situacija u ZDK se može ocijeniti nešto povoljnijom, s obzirom na to da jedino USK i SBK imaju manju vrijednost sedmodnevne kumulativne incidence od ZDK.

Krizni štab će Vladi ZDK uputiti prijedlog da naredbom produži primjenu dosadašnjih mjera, insistirajući na maksimalnoj kontroli provođenja ovih mjera od inspekcije i policijskih organa.

Prema podacima INZ-a, do sada su zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu isporučene 175.722 doze vakcina, a utrošene su 99.532 doze. U potpunosti je vakcinisano 33.600 građana.

Domovi zdravlja imaju na raspolaganju više od 75.000 doza vakcina, a Krizni štab je zadužio Operativni tim za vakcinaciju INZ-a da u saradnji s domovima zdravlja nastavi raditi na povećanju broja punktova na kojima će se provoditi vakcinacija, kojih u kantonu trenutno ima ukupno 60.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić pozvao je građane da se što masovnije odazovu vakcinaciji protiv koronavirusa, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana