Kultura     | 22.09.2021. 14:18 |

Besplatnom predstavom HNK Mostar obilježava 27. obljetnicu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. rujna (FENA) - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru večeras u 20 sati obilježava svoju 27. obljetnicu osnutka besplatnom izvedbom predstave "Ja od jutra nisam stao".

Ova kazališna kuća utemeljena je 22. rujna 1994. godine, kao prvo profesionalno kazalište hrvatskog naroda u BiH.

Utemeljitelj HNK Mostar bila je Vlada Hrvatske Republike Herceg-Bosna. Trenutno osnivačka prava nad HNK Mostar u jednakim omjerima imaju Hercegovačko-neretvanska županija i Grad Mostar, priopćili su iz tog kazališta.

Ovom prigodom, uz čestitke obljetnice svim djelatnicima, prijateljima i publici, ravnatelj Ivan Vukoja osvrnuo se na planove u novoj kazališnoj sezoni koja je upravo započela.

"U prvom dijelu sezone dovršit ćemo rad na predstavi "Kroz proces 13-6-93" i započeti novu koprodukcijsku predstavu "Anđeo uništenja" austrijske nobelovke Elfride Jelinek, a koju režira austrijska redateljica Sabine Mitterecker. Predstavu radimo u
koprodukciji sa SARTR-om iz Sarajeva", kazao je Vukoja te dodao kako je moguća i koprodukcija s HNK Šibenik na jednom Brešanovom tekstu.

U drugom dijelu sezone, kako je kazao, inscenirat će prvonagrađeni dramski tekst "Zid" Ružice Aščić kojeg će režirati prvonagrađeni redatelj na natječaju za mlade redatelje.

"Dogovaramo suradnju s Markom Tomašom i Ivicom Buljanom o jednoj mostarskoj temi, a do kraja sezone postavit ćemo i jedan produkcijski srednje zahtjevan komad", kazao je Vukoja.

Predstava "Ja od jutra nisam stao", kojom će HNK Mostar počastiti svoju vjernu publiku, zanimljiv je dramski eksperiment.

"Autorica Una Vizek u svome je dramskom tekstu zamijenila uloge muškaraca i žena, pa su u njezinom svijetu dominantne žene, one drže vodeće pozicije i imaju bolje plaće, lakše se školuju i lakše zapošljavaju. Dotle muškarci ćube kući na porodiljnim, kuhaju, čiste i čuvaju djecu", navode iz HNK Mostar.

Predstavu je režirao Dražen Krešić, a u njoj igraju: Jelena Kordić Kuret, Mario Knezović, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Ivan Skoko.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije