Regija     | 22.09.2021. 15:12 |

Slovenski parlament odbio uvođenje globa za 'nedolično ponašanje'

FENA Agencije

LJUBLJANA, 22. rujna (FENA) - Slovenski parlament odbacio je u srijedu prijedlog za izricanje novčanih kazni za "nedolično ponašanje" u javnosti podržano od stranaka vladajuće koalicije, dok je oporba to opisala kao pokušaj vlade da ponovno uvede "verbalni prekršaj". nastojanje ušutkati kritike zbog njihove politike.

Za takvu izmjenu zakona o javnom redu i miru glasala su 43 zastupnika, dok su 44 bila protiv.

Prema odbijenom prijedlogu, svatko tko se svađa, viče ili se nedostojno ponaša prema pojedincu ili skupini pojedinaca na način koji im izaziva uznemiravanje ili osjećaj prijetnje, te šteti ugledu tih osoba, bit će kažnjen novčanom kaznom od 500 do 1.000 kuna, ako se to dogodilo u prisutnosti policajca koji je prijavio slučaj.

U burnoj raspravi prije glasovanja, oporba je tvrdila da je izricanjem kazni vlada Janeza Janše htjela uvesti "verbalno kršenje" bivšeg režima i spriječiti kritike i nezadovoljstvo demonstracijama protiv vlade, njezinim protuepidemijskim mjerama i stranim politike.

Vlada je prvo razmatrala izricanje kazni za nedolično ponašanje nakon što su prosvjednici prije nekoliko mjeseci izvikivali zastupnike ispred zgrade parlamenta, a neki su ih čak pljuvali i vrijeđali, nakon što su se pojavile glasine da bi izmjene zakona o zaraznim bolestima uvele obvezu cijepljenja protiv Covida - 19.

Prema prvom vladinom prijedlogu, kazne su trebale biti izrečene onima koji su se "loše ponašali" prema dužnosnicima u obavljanju njihovih dužnosti, te prema najvišim državnim dužnosnicima i članovima njihovih obitelji.

Nakon kritika oporbe, vlada se povukla, predloživši da se kazni svaki oblik nedoličnog ponašanja i vikanje u javnosti, bez obzira na to tko joj je izložen, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Peter Magyar, bivši Orbanov saveznik, osnovao novu stranku za evropske izbore

Komšić: Šta god pričali u Beogradu to neće imati efekta po pitanju cjelovitosti BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana