Bosna i Hercegovina     | 22.09.2021. 15:20 |

U BPK-u Goražde vakcinisano 39,5 posto stanovnika

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. septembra (FENA) – Broj novooboljelih od koronavirusa svakodnevno se povećava i na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, a uporedo s tim raste i broj vakcinisanih osoba.

Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, dosad je prvom dozom vakcinisano ukupno 6.881 osoba, što čini 39, 5 posto od ukupnog broja stanovnika starijih od 18 godina u ovom kantonu.

- Na području Grada Goražda vakcinisano je 6.070 osoba, u Općini Foča u FBiH 506  i u Općini Pale u FBiH  305. Revakcinisano je ukupno 3.205 osoba, s tim da u ove podatke nisu uvrštene osobe koje su se vakcinisale van BPK i BiH - naglašava direktorica ove ustanove Medina Bičo.

Dodaje da su Zavodu za javno zdravstvo dopremljene i nove količine vakcina -  550 doza Astra Zeneca vakcine namijenjene za revakcinaciju, 600 doza vakcina Sinofarm, 160 doza Pfizera za revakcinaciju i 84 doze za prvu vakcinu.

- Sve dopremljene doze distribuirane su domovima zdravlja a sve s ciljem da se što prije obavi proces imunizacije. Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde raspolaže sa dovoljnom količinom vakcina i još jednom pozivamo građane da se vakinišu i na taj način zaštite sebe i druge“ - ističu iz Zavoda.

U protekla 24 sata u ovom kantonu zabilježeno je šest novih slučajeva koronavirusa dok se 13 osoba oporavilo.

U Kantonalnoj bolnici Goražde nema hospitaliziranih pacijenta, dok se u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na liječenju nalazi 16 osoba iz Goražda. Na području BPK trenutno je 65 pozitivnih na koronavirus, dok je u izolaciji 150 osoba.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Svjetska zdravstvena organizacija podržava BiH u provođenju programa imunizacije

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana