Bosna i Hercegovina     | 22.09.2021. 16:02 |

U Bosanskom Petrovcu otkriven Spomenik miru, simbol suživota u BiH

FENA Senka Trgovčević

BOSANSKI PETROVAC, 22. septembra (FENA) - Predstavnici međunarodne zajednice u BiH danas su u Bosanskom Petrovcu otkrili Spomenik miru, kao simbol zajedništva u Bosni i Hercegovini.

- Iako se spomenik čini kao mala gesta, zapravo on ima ogromno značenje. Bosanski Petrovac jedna je od rijetkih zajednica u BiH koja se opredijelila da ide tim putem i oda poštovanje svima bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost. Ovo predstavlja kulminaciju obilježavanja mira i tolerancije, koje traje tokom cijelog mjeseca, što je ispunilo Bosanski Petrovac aktivnostima i porukama kojima se naglašavaju ljubav, suživot, saradnja i bogatstvo koje simbolizuju multietničke i multireligijske zajednice poput ove - rekla je šefica Misije u OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Prisutnim građanima okupljenim oko Spomenika miru obratili su se načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

- Pozitivan primjer možemo biti svim lokalnim zajednicama da je ipak u Bosanskom Petrovcu moguć život zajedništva i prihvatanje svih vrijednosti i naroda. Zahvaljujući vijećnicima prihvatili smo inicijativu da napravimo Spomenik miru na ovom mjestu. On je znak uvažavanja tolerancije i slobode, te prosperitetne budućnosti BiH - kazao je načelnik Jukić.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić izrazio je ponos što USK ima ovakav iskorak otkrivanjem Spomenika miru.

- Ako to mogu Petrovčani, njihova vlast, onda imamo veliki zadatak da dajemo punu podršku suživotu u Bosanskom Petrovcu, posebno međunarodni faktori da daju podršku kako bi još neki Petrovac bio u BiH - istakao je Ružnić.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid MacDonald podvukla je da Bosanski Petrovac treba biti primjer svima i pozvala druge zajednice i zvaničnike da slijede primjer tog grada.

- Bosanski Petrovac nam pokazuje da, bez obzira na nacionalnost ili porijeklo, ljudi jednostavno žele da idu naprijed na konstruktivan način, a taj način uključuje ponovnu izgradnju povjerenja i prepoznavanje da su svi propatili i da svi imaju zajedničke težnje i prioritete - dodala je MacDonald.

U ime švedskog predsjedavanja OSCE-om obratila se ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist, navodeći da spomenici simboliziraju ono  čemu stremimo u budućnosti.

- Naša posjeta Bosanskom Petrovcu znak je podrške i načinu na koji se radi ovdje. Nadam se da će mnogi slijediti vaš primjer i naći načina da rade zajedno - poručila je Strömquist.  

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EU obnovila Gradsku tržnicu u Bosanskom Petrovcu - Praktična realizacija održivosti i napretka

Novalić: Nismo odustali od izgradnje ceste Sarajevo - Bihać preko Bosanskog Petrovca (VIDEO)

U Bosanskom Petrovcu izvedena pozorišna predstava povodom Mjeseca mira

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom