Svijet     | 23.09.2021. 09:28 |

Bidenova administracija otvara kamp za migrante u blizini zatvora Guantanamo

FENA Internet

WASHINGTON, 23. septembra (FENA) - Administracija američkog predsjednika Joea Bidena priprema se za ponovno otvaranje kampa za migrante u zaljevu Guantánamo nakon porasta broja migranata i tražitelja azila na južnoj granici s Meksikom, prenosi the Guardian. 

Hiljade migranata, uglavnom s Haitija, okuplja se u improviziranom kampu ispod Međunarodnog mosta između Del Rija u Teksasu i Acuñe u Meksiku.

Služba za imigraciona i carinska pitanja SAD-a (ICE) raspisala je tendere za privatne izvođače koji će voditi Operativni centar za migrante u američkoj pomorskoj bazi, u blizini pritvorskih prostorija u kojima je još smješteno 39 pritvorenika koji se tu drže zbog 'rata protiv terorizma'.

Migrantski kamp prvi put je osnovan 1991. godine namijenjen za kubanske tražitelje azila. Na kraju je korišten za držanje u pritvoru oko 34.000 Haićana i otprilike isti broj Kubanaca sve dok ga Obamina administracija nije ukinula. Nije se koristio za pritvor migranata još od 2017. godine. 

Služba za imigraciona pitanja traži privatnog izvođača koji bi vodio centar s nenaoružanim službenicima i zaštitarima koji bi nadzirali pritvorski kompleks. 

- Najmanje deset posto osoblja mora tečno govoriti španski i haićanski kreolski - navodi se u oglasu, koji je prvi objavio NBC News.

Postavljen je na web stranicu Sam.gov vlade SAD-a za ugovore s izvođačima 17. septembra s rokom za podnošenje ponuda do 1. oktobra.

Ni Ministarstvo za nacionalnu sigurnost, koje nadgleda navedenu službu, niti Vijeće za nacionalnu sigurnost nisu odgovorili na zahtjev za komentar do srijede navečer.

U oglasu na službenoj stranici  se navodi da „objekat ima kapacitet da primi 120 ljudi i imat će procijenjenu dnevnu populaciju od 20 ljudi, međutim pružatelj usluga bit će odgovoran za održavanje potrebne opreme za podizanje privremenih stambenih objekata za  120 , ali po potrebi i do 400 migranata u slučaju prenapućenosti kompleksa.”

Izvođač radova morao bi u kratkom roku sastaviti šatore i dječije krevete u slučaju naglog priliva migranata.

- Osim toga, pružatelj usluga mora imati najmanje 50 članova osoblja koje zadovoljava minimalne zahtjeve klasifikacije poslova nenaoružanog pritvorskog službenika i ima plan za vanredne situacije za raspoređivanje ovih osoba u roku od 24 sata od primitka obavijesti - navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Planirano ponovno otvaranje kompleksa za migrante u zaljevu Guantanamo dolazi u trenutku kada je oko 14.000 migranata prešlo Rio Grande u posljednje dvije sedmice. Većina su Haićani, a među njima je i nekoliko hiljada žena i djece koji bježe od haosa u zemlji uzrokovanog snažnim potresom koji je pogodio Haiti, kao i pogoršanim političkim previranjima nastalim nastalim nakon atentata i ubistva predsjednika Jovenela Moïsea.

Bidenova administracija uvela je dodatne deportacijske letove prema Haitiju, ali je naišla na ozbiljne kritike grupa za ljudska prava koje kažu da se haićanski migranti i tražitelji azila svjesno vraćaju u zemlju gdje će biti direktno životno ugroženi. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'