Bosna i Hercegovina     | 23.09.2021. 14:41 |

U Goraždu obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava policije

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. septembra (FENA) – Godišnjica mobilizacije rezervnog sastava policije obilježena je danas u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)  Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde.

Održana je skupština Udruženja veterana policije regije Goražde 1992 - 1995. kojoj su prisustvovali i brojni gosti, a obilježavanje ovog datuma dio je programa obilježavanja Dana BPK i Grada Goražde.

Ovom prilikom predstavnici udruženja podsjetili su na značaj ovog datuma i ulogu koju je rezervni sastav policije odigrao i policija općenito u odbrani BiH.

Predsjednik skupštine Udruženja veterana policije Ismet Subašić podsjetio je da je, u vrijeme dešavanja u Sloveniji I Hrvatskoj, a uvidjevši da se sprema i udar na BiH, Predsjedništvo R BiH 19. septembra 1991. godine donijelo naredbu o mobilizaciji rezervnog sastava policije.

- Pokazalo se da je to bilo od velikog značaja da se mobilišu ljudi koji će moći odgovoriti zadatku što je  uspješno provedeno i oni su bili okosnica pružanja otpora agresoru na BiH - naglasio je Subašić.

Predsjednik udruženja Šefik Hodžić naglasio je da je u to vrijeme policija bila jedina oružana formacija R BiH, što je kasnije imalo veliki značaj u odbrani BiH od agresije.

- Pripadnici policije zajedno sa Patriotskom ligom u prvim danima odbrane BIH dali su nesebičan doprinos i to je otprilike bio embrion stvaranja Armije RBiH. Kroz redove MUP-a od 1991. do 1995. godine na području tadašnje općine Goražde prošlo je oko 900 pripadnika, 192 su lakše ili teže ranjeni dok je 61 pripadnik policije dao život za odbranu ovih prostora, zbog čega ovaj datum obilježavamo sa posebnim pijetetom - kazao je Hodžić.  

O značaju mobilizacije policije i njenom doprinosu u odbrani BiH govorili su i brojni gosti današnje skupštine udruženja, predstavnici političkog života BPK i Grada Goražde, Unije veterana policije i odbrambenooslobodilačkog rata iz Mostara, Travnika , Bihaća, Tuzle i Sarajeva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

MUP: Posjet srbijanskog ministra Jasenovcu nije bio u programu

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'