Bosna i Hercegovina     | 23.09.2021. 15:58 |

Ombudsman Mitrović pozdravio odluku Ustavnog suda BiH u vezi s apelacijom M.Č.

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Ombudsman Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović pozdravio je odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se odbacuje kao nedopuštena apelacija koju je podnio M. Č. protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske od 24. marta 2021. godine, zbog toga što je, kako navodi, očigledno (prima facie) neosnovana.

- U predmetnom postupku, koji je okončan osporenom odlukom Vrhovnog suda, odbijeni su apelantovi tužbeni zahtjevi kojim je tražio da se utvrdi da je tuženi (RS, Vlada RS, MUP RS) počevši od 15. oktobra 2016. godine provodio diskriminaciju na nacionalnoj osnovi prema apelantu, tokom provođenja sistematizacije i unutrašnje organizacije radnih mjesta u CJB/PU Zvornik, tako što su apelanta direktno stavili u neravnopravan i nepovoljan diskriminirajući položaj kod rasporeda na poslove i radne zadatke u odnosu na druge policijske službenike srpske nacionalnosti - navodi Mitrović, saopćeno je iz Institicije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Mitrović, nadalje, navodi da se spomenutom odlukom pokazuju kao neosnovani i netačni medijski navodi o tome "da kao ombudsman pomaže u diskriminaciji Bošnjaka“.

- Pomenutim člankom grubo je povrijeđen ugled i lično dostojanstvo prof. dr. Mitrovića koji koristi priliku da napomene javnost, da je nakon što je u navedenom predmetu proveden istražni postupak dana, 18.10.2017. godine, Ministarstvu unutrašnjih poslova RS upućena, preporuka broj P-256/17 kojom je preporučeno da preispita sve okolnosti donošenja rješenja o rasporedu žalitelja i o poduzetim mjerama obavijesti Ombudsmene za ljudska prava Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju uz podsjećanje na hronologiju i sadržaj te prepiske...

Mitrović, istovremeno, podsjeća da je Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH 2018. godine sačinila Specijalni izvještaj o nacionalnoj i polnoj strukturi zaposlenih u policijsko-bezbjednosnim agencijama u Bosni i Hercegovini kojim su rukovodiocima svih policijsko-bezbjednosnih agencija u Bosni i Hercegovini uputili preporuke - da u okviru svojih ovlaštenja preduzmu adekvatne mjere koje će rezultirati pravičnom zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u strukturi zaposlenih vlastite policijsko-bezbjednosne agencije...

Ombudsman Mitrović ističe da se, u skladu sa svojim ličnim, tako profesionalnim opredjeljenjima, aktivno zalaže i štiti ljudska prava svih osoba na teritoriji Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovo nacionalno opredjeljenje, navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom