Kultura     | 23.09.2021. 15:52 |

Na Filozofskom fakultetu u Tuzli promovirana knjiga prof. dr. Rusmira Šadića

FENA Amira Banjić

TUZLA, 23. septembra (FENA) - Promocija knjige „Ontologija Mulla Sadraa Shirazija“ prof. dr. Rusmira Šadića, docenta na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, održana je danas u prostorijama te visokoškolske ustanove.

Knjiga je nastala kao rezultat doktorske disertacije koju je prof. dr. Rusmir Šadić odbranio na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prije nekoliko godina. Autor knjige ističe važnost teme koju je odabrao, jer ona, kaže,  podrazumijeva bavljenje samim sobom, odnosno u najširem smislu bavljenje pitanjem čovjeka u vremenu, u kojem smo, kako kaže,  dominantno izloženi različitim vrstama represija, materijalnih, tehničkih, tehnoloških, informatičkih, a u isto vrijeme zapostavljamo ili barem zaboravljamo na ona pitanja koja nas u temelju određuju, a to je pitanje čovjeka, bivanja svijeta, duše, duha. 

- Ova knjiga pokušava promovirati jednu takvu dimenziju i ponovo je postaviti kao jedno od primarnih pitanja kojima se mi trebamo i suštinski moramo baviti u našem životu. Odabir Mulla Sadraa Shirazija je zapravo odabir nekoga ko nam nudi jednu vrstu odgovora u raskrivanju  takvih pitanja. Riječ je o kasnom muslimanskom filozofskom mišljenju koje pravi jednu vrstu sinteze između filozofskog, teološkog i gnostičkog mišljenja ili zapravo onoga kojeg mi poznajemo pod nazivom sufizam ili tesavvufska tradicija. Dakle, riječ je o jednoj vrlo karakterističnoj interpretaciji koja uvažava cijelu kulturu i povijest muslimanskog mišljenja, u duhu veći niz stoljeća i zapravo u konačinici daje jednu vrstu intepretacije koja može nama pomoći u jednom vrlo karakterističnom potrebnom osvješćenju - kazao je Šadić.

O važnosti ove teme govorili su i promotori knjige: prof. dr. Orhan Bajraktarević, prof. dr. Enver Halilović i prof. dr. Amir Karić.

Prof. dr. Orhan Bajraktarević kazao je za FENU da je ovo jedna od rijetkih studija s područja islamske filozofije te je stoga izrazito važna za akademsku intelektualnu javnost Bosne i Hercegovine.

-  Mulla Sadraa Shirazi objedinjava i filozofiju i teologiju i mistiku. Naravno mi imamo ovdje ovaj prefiks naprijed islamsku, dakle ovo islamsko je široko i istovoremeno poteže i kršćansko i jevrejsko. Tako da je to ustvari jedan period postklasične islamske filozofije koji daje odgovor na to da filozofija nije završena sa Ibn Rušdom, nego da je nastavljena u indopakistansko-iranskom maniru, dakle u punom sjaju. I ova knjiga to upravo pokazuje, istovremeno govoreći da islamska filozofija govori jezikom opće filozofije, da ona nastavlja tradicije grčke filozofije koja je prešla u islamski svijet, arapski, i da je na neki način posreduje srednjovjekovno-krščanskoj i modernoj Evropi, novovjekovlju - kazao je prof. Bajraktarević. 

I prof. dr. Enver Halilović ukazao je na važnost pojave ove knjige na prostorima Tuzlanskog kantona i Filozofskog fakulteta, gdje, kako ističe , filozofska misao nije baš ni bila nekad posebno dobrodošla, a gdje nema ni neku široku poziciju, ni odgovarajući status.

- Tim prije što se radi o jednoj vrsti komparativne studije, analize iranskog filozofa, sufije sa aspekta zapadnih filozofija i dovođenja u vezu sa zapadnim filozofijama, postavljanjem jednog specifičnog filozofskog problema unutar jedne filozofije koja ima svojevrsne odgovore na to pitanje - rekao je Halilović.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Mostaru promovirana knjiga 'Primjena opće pripremnih vježbi'

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Damir A. Saračević u Sarajevu predstavio knjigu 'Recept za jedinstvo različitosti'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana