Kultura     | 23.09.2021. 16:09 |

Vlada TK pruža podršku Festivalu sevdalinke 'Sevdalinko u srcu te nosim'

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. septembra (FENA) – Vlada Tuzlanskog kantona pruža podršku 13. po redu Festivalu sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim" a koji će biti održan od 2. do 4. novembra 2021. godine u Tuzli.

Tim povodom danas su premijer TK Kadrija Hodžić i ministar za kulturu sport i mlade TK Zlatan Muratović održali sastanak sa organizatorima Festivala - predsjednicom  Udruženja muzičkih umjetnika TK Ramizom Milkunić, umjetničkim rukovodiocem Festivala sevdalinke Dejanom Milkunićem i članom organizacionog odbora Rašidom Milkunićem.

Udruženje muzičkih umjetnika TK već 13 godina kontinuirano se zalaže da sačuva izvornu pjesmu sevdalinku od zaborava. U decembru 2016. godine podnijeli su inicijativu Komisiji za saradnju sa UNESCO-om da se sevdalinka nominira za upis na UNESCO-vu listu kao kulturna nematerijalna baština.

Premijera Hodžića upoznali su sa dosadašnjim aktivnostima u pogledu uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-ovu.

Hodžić je kazao da će, ukoliko sevdalinka bude uvrštena na UNESCO-vu listu, to biti najvažniji kulturni događaj decenije, poručivši da je veliko zadovoljstvo Kantonalne vlade da to podrži, te da će Vlada TK i resorno ministarstvo nastaviti pružati podršku Festivalu sevdalinke, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

'Mjesec sevdaha u Tuzli', još nekoliko dana do početka

Na Žutoj tabiji prvi Festival sevdalinke kao dodatna turistička ponuda tokom SFF-a (VIDEO)

Festival Sevdalinke - Filip Vučić dobitnik plakete 'Safet Isović'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo