Bosna i Hercegovina     | 23.09.2021. 16:07 |

Održana 15. konferencija Generalnog inspektorata MOBiH

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Sarajevu danas je održana 15. konferencija Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH i inspektora u komandama i jedinicama OSBiH, koja je, uz uvažavanje epidemioloških mjera, djelimično organizirana i putem online platforme.

Prigodnima obraćanjima, u Domu OSBiH, sudionicima su se obratili ministar odbrane BiH Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić, samostalni izvršitelj za pitanja odbrane i civilnog zapovjedništva nad OSBiH u Predsjedništvu BiH Ranko Ninković, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandant EUFOR-a generalbojnik Alexander Platzer, komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkenstad, kao i generalni inspektor MOBiH brigadni general Mirsad Ahmić, koji je podnio Izvještaj o radu za proteklu godinu.

U radu Konferencije sudjelovali su i zamjenik ministra odbrane BiH za resurse Mirko Okolić i zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za resurse general bojnik Gojko Knežević.

Putem online platforme obratila se i generalna inspektorica Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država general-pukovnik Donna Martin, a u radu konferencije je sudjelovao i generalni inspektor partnerske Nacionalne garde Marylanda Pat Nikkila.

Ministar Sifet Podžić je tim povodom istakno značaj rada Generalnog inspektorata MOBiH za zaštitu integriteta i ljudskih prava u OSBiH. On je izrazio svoju punu potporu radu Generalnog inspektorata.

- Pored kontinuiranog pravovremenog reagiranja na zahtjeve za djelovanje inspektora i nadležnih u lancu zapovjedanja i nadzora po navodima o nepravilnostima u sustavu obrane, svi zajedno uložili smo velike napore u spriječavanju i uklanjanju uzroka nepravilnosti - rekao je ministar.

U svome obraćanju, general Senad Mašović je istaknuo da misija OSBiH mora biti jasno artikulirana od samog vrha OSBiH do nižih razina te da zapovjedni lanac ima ključnu ulogu u izgradnji integriteta OSBiH.

- Na svima nama je da doprinesemo zaštiti digniteta MO i OSBiH. Moramo se izboriti za adekvatna priznanja značaja i uloge OSBiH, a samim time osigurati veći proračun za potrebe obrane - istaknuo je general Mašović.

U ovom dijelu konferencije, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PS BiH Asim Sarajlić i palamentarni voni povjerenik Boško Šiljegović ukazali su na svoja zapažanja u radu na civilnom nadzoru nad OSBiH te istaknuli značaj poštivanja ljudskih prava i ravnopravnog položaja u razvijanju vojne karijere za sve pripadnike OSBiH.

U zaključcima Konferencije navedeno je da su tokom prošle godine, 5.544 djelatne vojne osobe (DVO) OSBiH prošle obuke na temu profesionalizma, etike, poštivanja propisa, rodne jednakopravnosti te uloge i značaja inspektora u sisstem odbrane.

Broj pojedinačnih prijava u 2020. godini iznosio je 520. Od toga je bilo 56 posto anonimnih prijava, a 49 posto od do sada obrađenih su ocjenjene neutemeljenima. U zaključcima je istaknuta ocjena Transparency Internationala (TI), koji je konstatirao izuzetan napredak odbrambenog sektora na području integriteta i borbe protiv korupcije, saopćeno je iz MOBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana