Bosna i Hercegovina     | 23.09.2021. 20:48 |

SDP će uputiti u proceduru set zakona koji se tiču poboljšanja standarda građana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine zaključeno je da je nedopustiva blokada državnih institucija, "jer ona proizvodi direktnu štetu građankama i građanima cijele Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz SDP-a.

SDPBiH, stoga, još jednom poziva sve političke stranke, a posebno parlamentarne većine, "da umjesto prepucavanja putem medija odmah otvore dijalog unutar državnih institucija".

Predsjedništvo SDP-a je, kako se navodi, dalo i saglasnost klubovima SDP-a u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH da treći put, nakon pokušaja iz 2017. i 2019. godine, upute u parlamentarnu proceduru Zakon o minimalnoj plati u FBiH koji će osigurati da već u 2022. zagarantovana minimalna plata bude 750 KM.

- Usvajanjem SDP-ovog Zakona o minimalnoj plati bit će osigurano da konačno radnici u FBiH imaju koliko toliko dostojanstvenu platu spram sve većih troškova života kao i povećanja iznosa potrošačke korpe.

Predlaganje ovog zakona prvi je korak kada je pitanju set zakona koji će SDP uputiti u proceduru, a koji se direktno tiču poboljšanja životnog standarda naših sugrađana - navode iz SDP-a.

Također iz SDP-a pozivaju  premijera Novalića da osigura kod parlamentarne većine da ispune njegovo javno dato obećanje o povećanju minimalne plate tako što će podržati SDP-ov prijedlog zakona.

SDPBiH pozdravlja i odlučnost Centralne izborne komisije da krene u proces uvođenja elektronskog brojanja glasačkih listića koje će, kako navode,  u velikoj mjeri vratiti povjerenje u izborni proces u našoj zemlji koji je u velikoj mjeri kompromitiran konstantnim izbornim krađama i nakon zatvaranja biračkih mjesta  prepravljanjem izborne volje građana od strane tzv. “brojača”.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo