Svijet     | 24.09.2021. 08:57 |

Istražni odbor Kongresa SAD-a uputio sudske pozive Trumpovim glavnim saradnicima

FENA Internet

WASHINGTON, 24. septembra (FENA) - Istražni odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD-a koji istražuje pobunu 6. januara na američkom Kapitolu, izdao je prve sudske pozive tražeći zapise i svjedočenja četvorice bliskih savjetnika i saradnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji su bili u kontaktu s njim prije i tokom napada, javlja AP. 

U značajnoj odluci za ovaj panel, predsjednik odbora Bennie Thompson najavio je upućivanje sudski poziva prema bivšem načelniku štaba Bijele kuće Marku Meadowsu, bivšem zamjeniku načelnika štaba za komunikacije Bijele kuće Danu Scavinu, bivšem službeniku Ministarstva odbrane Kashyapu Patelu i bivšem Trumpovom savjetniku Steveu Bannonu.

Njih četvorica su bili Trumpovi najvjerniji i najbliži saradnici. 

Predsjednik odbora Bennie Thompson (demokrata Mississippija) naveo je da odbor istražuje "činjenice, okolnosti i uzroke napada'' i tražio je od njih da dostave dokumente i pojave se na saslušanjima sredinom oktobra.

Panel, formiran tokom ljeta, sada započinje fazu intervjua u sklopu istrage nakon što je sortirao hiljade stranica dokumenata koje je u augustu zatražio od saveznih agencija i kompanija koje su vlasnici društvenih medija.

Odbor je takođe ogroman broj spisa tražio od Bijele kuće. Cilj je osigurati potpuni pristup evidenciji i dokumentima kako bi se rasvjetlilo šta je pošlo po zlu i dovelo do toga da Trumpove pristalice i lojalisti brutalno pretuku policiju, provale kroz prozore i vrata Kapitola i prekinu ovjeru pobjede predsjednika Joea Bidena.

Primarni cilj istrage koju istražni odbor Predstavničkog doma vodi je spriječiti da se tako nešto više nikad ne ponovi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo