Svijet     | 24.09.2021. 10:02 |

Desetine članova mafijaškog klana Casamonica osuđeno na ukupno 400 godina robije

FENA Internet

RIM, 24. septembra (FENA) - Sud u Rimu izrekao je oko 40 presuda članovima rimske kriminalne porodice Casamonica i presudio da je klan zapravo mafijaško udruženje.

Klan Casamonica održavao je mafijaški sistem u Rimu. Nakon naredbe istražnog sudije i prvostepenih osuđujućih presuda, sud ih je također klasificirao kao mafijašku skupinu i osudio četrdesetak starješina i članova porodice na ukupno 400 godina zatvora.

Optuženi su između ostalog za iznudu, kamatarenje i nezakonito držanje oružja, prenosi France 24 o toj mafijaškoj porodici koja je harala Rimom.

Nakon sedam sati, vijeće kaznenog odjela suda donijelo je presudu na trideset godina zatvora za šefa klana, Domenica Casamonicu, u potpunosti prihvativši zahtjev javnog tužioca, koji je zatražio više od 630 godina zatvora za članove te mafijaške porodice.

Svjedočenje izvjesne Deborae Cerreoni u Italiji pokazalo se odlučujućim u razotkrivanju novonastalog mafijaškog klana - Casamonice. Zaprijetili su da će je rastvoriti u kiselini, ali Debora Cerreoni nije posustala. 

Porodica se našla na naslovnicama 2015. godine kada je organizirala blještavu sahranu u Rimu za "ujaka" Vittoria Casamonicu, čiji kovčeg je bio pozlaćen i nošen na konjskim zapregama.

Latice ruža su izbacivane iz helikoptera tokom sahrane, a plakati ispred crkve na istoku prijestonice Italije proglasili su ga "kraljem Rima", dok su ožalošćeni dočekani muzikom iz filma Kum.

Dvije druge kriminalne porodice posljednjih su godina označene kao mafijaško udruženje u Rimu, ali obje svoje sjedište imaju u susjednom primorskom gradu Ostiji, a ne u samom Vječnom gradu.

Sud je proglasio članove Casamonice krivim za trgovinu drogom, iznudu i lihvarstvo.

Klan - koji ima korijene u romskoj zajednici Sinti - kontrolira jugoistočna predgrađa glavnog grada i brda Alban, prema izvještaju koji su u julu dostavile vlasti regiona Lazio.

Sinti su tradicionalno nomadska etnička grupa koja stoljećima živi u Europi.

Prvi članovi porodice Casamonica doselili su se u Rim iz regije Abruzzo 1939. godine. Kad je "ujak" Vittorio umro 2015., njegovi su potomci bili poznati policiji kao posebno žestoki zajmodavci sa sklonošću ka blještavom stilu pozlaćenog namještaja, statuama životinja od mesinga i drugim ekscentričnim statusnim simbolima. 

Vittorio je učio od prijatelja iz podzemlja Rima 1970-ih - Enrica Nicolettija, "blagajnika" bande della Magliana, koja je kontrolirala trgovinu drogom u glavnom gradu.

Poput Nicolettija, "ujak Vittorio" je njegovao veze s bogatim i moćnima. On je bio "čovjek sa kontaktima ... (u) policiji, Vatikanu ... svugdje je mogao ući, dobivao je šta god je htio - rekao je jedan od svjedoka.

Porodica se obogatila i izgradila je vile sa mermernim i zlatnim nameštajem, bazenima i velikim kipovima pastuha - što je povezano sa njihovim korijenima kada su bili trgovci konjima - kao i brojnim svežnjevima novca skoji su pronađeni sakriveni u zidovima kuća, rekli su svjedoci.

Porodica Casamonica je uspostavila i kontakte s kolumbijskim dilerima droge i započela trgovinu kokainom u glavnom gradu Italije.

U velikoj raciji povezanom sa trgovinom drogom 2012. godine uhapšena su 32 člana klana i zaplijenjena imovina vrijedna milione eura, a porodica je od tada bila u mnogo većem fokusu policije u Rimu. 

Gradonačelnica Rima Virginia Raggi naredila je 2018. godine rušenje osam ilegalno izgrađenih vila porodice Casamonica - zajedno s lusterima, keramičkim tigrovima, prijestoljima i imitacijama fresaka. Ona je ove sedmice obećala da će se "borba nastaviti protiv mafije nastaviti". 

Klan Casamonica nema šefa, već je to zapravo svojevrsni "arhipelag" geneoloških ogranaka spojenih ugovorenim brakovima, prema izvještaju Opservatorija za organizirani kriminal.

Njihov ekscentrični estetski ukus proizlazi iz romske tradicije inspirirane Camorrom, dok njihovi članovi dijele strast prema napuljskoj 'gangsterskoj' i trap muzici, navodi se u izvještaju.

Žene igraju značajnu ulogu u klanu, posebno u dilanju droge i kamatarenju ali im nije dozvoljeno da rade izvan kuće. Kćerke se ispisuju iz škole čim dobiju prvu menstruaciju.

Romantični odnosi sa ženama koje nisu Sinti smatraju se opasnima i jedva se toleriraju, navodi se u izvještaju.

Cerreoni je bila jedna takva žena. Bivša supruga Massimiliana Casamonice, koja je postala krunski svjedok nakon godina u kojima je iskusila kontroliranje, omalovažavanje i prijetnje u toj porodici.

- Uništili su mi život ... Nisam se udala samo za Massimiliana, već za cijeli klan - rekla je prošle godine u svom svjedočenju na sudu.

Kad se pokušala osloboditi, oteli su je.

Njeno svjedočenje bilo je ključno za istražitelje koji su dugo imali poteškoće u da razumiju kako cijeli klan Casamonica funkcionira iznutra.

Njihov jezik je mješavina Sintija, regionalnog dijalekta Abbruzzo i rimskog žargona.

- Prijetili su mi da će me otopiti u kiselini - rekla je Cerreoni. 

Na kraju je uspjela pobjeći zajedno sa svojom djecom.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Velika operacija protiv milanskih firmi povezanih s mafijom 'Ndrangeta

Gradonačelnik u Italiji uhapšen zbog mafijaške kupovine glasova

Ubijen nećak mafijaškog bosa iz Barija

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'