Ekonomija     | 24.09.2021. 10:41 |

Novi kulturno-turistički proizvod 'Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. rujna (FENA) - U okviru prekograničnog projekta "Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori (FORT-NET)", kojeg financira Europska unija, od 13. do 16. i od 20. do 23. rujna su u Herceg Novom i Ljubuškom održani programi upoznavanja (tzv. FAM ture) s novim tematskim turističkim proizvodima u Crnoj Gori "Putovi povijesti: Austrougarske tvrđave" i Bosni i Hercegovini "Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini".

FAM ture u Hercegovini su organizirali grad Ljubuški i JU Razvojna agencija ŽZH-HERAG sa sjedištem u Posušju, a u Crnoj Gori Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) Podgorica i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Ture su kreirane za sve zainteresirane novinare, putopisne blogere, influencere iz oblasti turizma i putovanja, kao i predstavnike turističkih agencija koji žele da se upoznaju s novom turističkom ponudom koja interpretira europsku kulturnu baštinu i nasljeđe iz srednjovjekovnog i Austrougarskog perioda.

Sudionicima su predstavljeni i najnoviji trendovi i tehnike interpretativnog turističkog vođenja, u cilju poboljšanja kvaliteta doživljaja i iskustava destinacije.

Tijekom FAM tura, predstavljena su dva rezultata projekta: kulturno-turistički proizvod "Putovi povijesti: Austrougarske tvrđave", koji će do kraja rujna 2021. godine turističkom tržištu predati crnogorski partneri projekta, CSTI Montenegro i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i kulturno-turistički proizvod "Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini".

Prvim proizvodom se prema potrebama suvremenih turista interpretirala europska kulturna i vojna baština, dijelovi obrambenog sistema pogranične tvrđave pored nekadašnje južne austrougarske granice s Kraljevinom Crnom Gorom u Boki i Trebinju, a namijenjen je domaćim i inozemnim posjetiteljima, zaljubljenicima vojnih tema i povijesti, te rekreativcima u prirodi.

Za njih je formirano pet tematskih turističkih staza sa interpretacijskim tablama i turističkom signalizacijom u Boki i Trebinju.

Drugi proizvod namijenjen je domaćim i stranim zaljubljenicima u kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, zaljubljenicima u aktivni turizam ali i ljubiteljima bogate eno gastro ponude. Za njih su na području Hercegovine formirane dvije tematske staze koje povezuju srednjovjekovne utvrde: Tvrđava herceg Stjepana Kosače u Ljubuškom, Stari grad Kruševac u Širokom Brijegu, Stari grad Blagaj u Blagaju i Stari grad Vidoški u Stocu.

Vidljivost zajedničkog proizvoda, kojim će upravljati lokalne turističke organizacije Boke i Hercegovine, marketinški će biti ojačana zajedničkom turističkom brošurom, web stranicom (fort-net.org) i mobilnom aplikacijom.

Projekt "Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori (FORT-NET)" se provodi u okviru prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora, u okviru EU instrumenta predpristupne pomoći IPA. Projekt je počeo sa implementacijom 1. listopada 2019. godine i realizira se tijekom 24 mjeseca.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 470.079,65 eura, od čega Europska unija financira 399.556,55 eura. Projekt provodi Grad Ljubuški, u partnerstvu s Javnom ustanovom razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Centrom za inicijative iz područja održivog turizma (CSTI) iz Podgorice i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (NTOCG).

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Potres jačine 4,3 kod Metkovića, osjetio se u cijeloj Hercegovini

Hercegovinu jutros pogodio novi potres

Zabilježen porast vodostaja rijeke Neretve, zasad nema opasnosti od izlijevanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo