Svijet     | 24.09.2021. 11:10 |

Njemačka dpa dobitnica EANA nagrade "Maxim Minchev" za kvalitetu novinske agencije

FENA Saopćenje

ŽENEVA, 24. septembra (FENA) - Novinske agencije AFP (Francuska), ANSA (Italija), dpa (Njemačka) i TASS (Rusija) podnijele su prijave za nagradu EANA "Maxim Minchev" za kvalitetu novinske agencije 2021. godine, a dobitnik nagrade je dpa. 

Prema dosadašnjoj praksi Uprave EANA-e, tijelo koje odlučuje o dobitniku nagrade smatra se da bi nagrađeni projekt trebao riješiti relevantan problem na inovativan način, trebao bi biti primjenjiv na druge članove, trebao bi uzeti u obzir analizu prometa i troškova, a također bi trebao proširiti pokrivenost novinskih agencija, navodi se u saopćenju Evropske alijanse novinskih agencija (EANA).

Kako je dpa bila jedan od kandidata za nagradu, Peter Kropsch, predsjednik EANA-e i izvršni direktor dpa, nije učestvovao u procesu odlučivanja o dobitniku nagrade.

Nagrada “Maxim Minchev” za novinsku agenciju za kvalitet 2021. uručena je Antji Homburger, zamjenici glavnog urednika dpa koja je predstavila dpa-ov projekt, “dpa-InfoKanal”.

- dpa-InfoKanal je sistem ranog upozoravanja za redakcije. Svi korisnici dobijaju brze obavijesti o najnovijim situacijama u vijestima, detalje istraživanja i planiranja, ekskluzivne procjene, pravna razmatranja i ažuriranja o stvarima u stvarnom vremenu, čak i prije nego što se priča objavi u vijestima. To znači da klijenti u svakom trenutku raspolažu istim informacijama kao i dpa i mogu u skladu s tim planirati svoje kapacitete. InfoKanal se lako postavlja putem Slack servisa za slanje poruka. Omogućava dpa komunikaciju s korisnicima na brz i jednostavan način - naveo je dpa u svojoj prijavi za nagradu.

Homburger će biti pozvana da učestvuje na konferenciji EANA-e i Generalnoj skupštini 2021. godine u Beču, gdje će predstaviti dpa-InfoKanal, te će dobiti nagradu od 1.000 eura, simboličan poklon i priznanje EANA-e “Maxim Minchev” za novinsku agenciju za kvalitetu 2021., koju je potpisao predsjednik EANA-e.

Nagrada EANA sada nosi ime po pokojnom Maximu Minchevu, bivšem generalnom direktoru bugarske nacionalne novinske agencije BTA, koji je bio veliki prijatelj i važan član zajednice EANA.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EANA osudila napad na urede AFP-a u Gazi

EANA: Hitan poziv da se osigura sigurnost novinara koji izvještavaju iz zona sukoba

Novinska agencija APA osvojila nagradu EANA 2023

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!