Regija     | 24.09.2021. 14:40 |

Gudeljević: BiH posvećena suradnji u području znanosti i tehnologije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević sudjelovala na Petoj konferenciji: „Kina - zemlje centralne i istočne Evrope o suradnju u području inovacija", te naglasila  posvećenost BiH suradnji u području znanosti i tehnologije s ciljem rješavanja zajedničkih izazova i promocije održivog ekonomskog razvoja.

Sudionici Konferencije su se založili za unaprjeđenje suradnje u području inovacija i tehnologije, istovremeno prepoznavajući važnu ulogu znanosti u odgovoru na pandemiju, oporavak ekonomije i post COVID-19 svijet općenito.

Usvojen je Akcijski plan koji potvrđuje smjernice buduće suradnje, razmjenu istraživača i promociju znanosti i istraživanja kao glavnog instrumenta i pokretača suradnje između zemalja.

- Iskustvo je pokazalo da je uspjeh uvijek bio neizbježan kada su u pitanju dobra koordinacija i integracija tri važna stuba i pokretača razvoja: obrazovanje, znanost i inovacije s jedne strane, i veza između ekonomije, znanosti i javne uprave s druge strane - rekla je Gudeljević.

Ovom prilikom predstavila je aktivnosti trenutno aktuelne u Ministarstvu, a koje se odnose na znanost i inovacije.

- Bilateralni sporazum između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH o suradnji u području znanosti i tehnologije je u pripremi i nadamo se da ćemo uskoro potpisati ovaj sporazum. Vijeće ministara BiH imenovalo je Radnu skupinu za izradu Strategije pametne specijalizacije u BiH.Okvirni sporazum o znanstveno-tehničkoj suradnji između Vijeća ministara BiH i CERN -a potpisan je u veljači ove godine. Jugoistočna Evropa se ujedinila u osnivanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije SEEIIST - istakla je Gudeljević, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'