Kultura     | 24.09.2021. 14:41 |

Izložba 'Šumske duše' Salke Zuke inspirisana druženjem s prirodom

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Izložba "Šumske duše" na kojoj će se novim ciklusom radova predstaviti umjetnik i novinar Salko Zuko, bit će otvorena večeras u Galeriji Collegium artisticum.

Zuko je, govoreći o izložbi, kazao da se radi o prirodi, prepoznavanju lica, oblika, samoj šumi, a postavljena je u taj ambijent.

- Naziv je "Šumske duše". U njoj može svako prepoznati svoje neke duše. Ona je otvorena za prepoznavanje, nije ograničena mojim prepoznavanjem - naveo je autor te dodao da svaki portret ima i drugo lice.

Kaže da ga je priroda navela na to da napravi ovakvu izložbu, posmatranje, druženje s prirodom, taj ambijent, atmosfera koja se javlja u šumama, u planinama, pored rijeke.

Na izložbi "Šumske duše", koja je posvećena pokojnoj Zorani Živić, bit će predstavljeni portreti realizovani u kamenju koje je autor prepoznao i pronašao u prirodi.

Uz minimalne intervencije na pronađenom kamenju autor je realizovao niz portreta ostavljajući prostor i posmatraču za vlastito prepoznavanje i komunikaciju s prirodom.

Publika će izložbu moći pogledati do 8. oktobra 2021. godine (od ponedjeljka do petka) od 10.00 do 18.00 sati.

Salko Zuko je rođen 1967. godine u Sarajevu. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu te na Odsjeku za istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Radio je u Večernjim novinama kao novinar kulture i urednik. Objavljivao je likovne kritike i tekstove u časopisima: Lica, Most, Valter. Od 1986. godine izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi.

Tokom ove godine predstavio se sa ciklusom slika i reljefa u sarajevskoj galeriji “Zvono“ i u galeriji Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta