Regija     | 24.09.2021. 15:26 |

Jourova traži deblokadu sredstava za agenciju STA

FENA Agencije

LJUBLJANA, 24. rujna (FENA) - Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova pozvala je ponovo slovenske vlasti da što prije riješe pitanje financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA), kojoj vlada Janeza Janše od početka godine blokira isplatu sredstava za njen rad.

Jourova, koja je u Komisiji zadužena za pitanja europskih vrijednosti, transparentnosti i vladavine prava, navela je u pismu ministru kulture Vasku Simonitiju da je nedavno i slovenski vrhovni sud potvrdio kako je vlada dužna isplaćivati sredstva za rad javne agencije, bez obzira na zaplete oko potpisivanja novog ugovora za ovu godinu, te pozvala vladu da to žurno omogući.

Javni mediji imaju ključnu ulogu u demokratskim društvima, a članice Europske unije moraju se suzdržati od  bilo kakvih pokušaja izravnog ili neizravnog pritiska na medije, uključujući i uskraćivanjem financiranja, navela je Jourova u pismu koje objavljuju slovenski mediji.

Premda su u slovenskom proračunu za ovu godinu za STA rezervirana sredstva od dva milijuna eura, koliko bi trebala u ovoj godini dobiti za obavljanje službe javnog informativnog servisa, aktualna vlada Janeza Janše to odbija učiniti, pri čemu se poziva na navodno odbijanje uprave agencije da im preda dokumentaciju o drugim izvorima financiranja.

Vodstvo agencije to smatra izgovorom i to vidi kao nedopustiv pokušaj utjecaja na uredničku politiku u korist vlade.

Za rješenje pitanja financiranja STA proteklih se mjeseci izjasnilo više slovenskih i međunarodnih novinarskih organizacija, prosvjedujući i protiv političkih  pritisaka na slovenske novinare općenito.

Pozivi da se situacija što prije riješi proteklih su mjeseci dolazili i od predstavnika drugih europskih institucija, no ni nedavno posredovanje predsjednika države Boruta Pahora, koji je organizirao sastanak direktora STA Bojana Veselinoviča te šefa vladinog ureda za komunikacije (UKOM) Uroša Orbanije, na kojemu se dogovarao kompromisni dogovor kako bi se sredstva deblokirala, do sada je ostao bez rezultata.

U Slovenskoj tiskovnoj agenciji naveli su kako bi idućih dana, zbog zapleta za koji krive vladu, mogli ostati bez financijski sredstava potrebnih za rad i postati nelikvidni, pa je u opasnosti i isplata plaća.

Prije nekoliko mjeseci za potrebe tekućeg financiranja osigurali su i sredstva iz donacija, koja su sada na izmaku, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo