Ekonomija     | 24.09.2021. 15:37 |

Za razvoj poduzetništva u KS bit će plasirano više od 100 miliona KM

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Ministar privrede KS Adnan Delić potpisao je danas ugovore sa predstavnicima triju banaka (UniCredit Bank, Sberbank BH i Bosna Bank International) koje su odabrane za plasiranje kreditne linije u okviru provođenja najvažnijih programa iz Godišnjeg plana male privrede za 2021. godinu.

Nakon provedenog postupka po javnom pozivu za izbor banaka partnera ovom ministarstvu, kako je kazao Delić, odabrane su banke putem kojih će u okviru finansijske pomoći malim privrednicima u Kantonu Sarajevo biti plasirano više od 100 miliona KM, uz stopostotnu subvenciju kamata od  Ministarstva privrede KS.

- Radi se o dosad najvećem iznosu poticajno kreditnih sredstava za privredu na području KS i iznosi 107 miliona i 850 hiljada KM, a sredstva će biti implementirana putem triju odabranih banaka. Cilj svih ovih programa jeste unapređenje poslovnog ambijenta, očuvanje i otvaranje novih radnih mjesta, kao i novih privrednih subjekata - rekao je Delić.

Predsjednica Uprave UniCredit Bank Amina Mahmutović je nakon potpisivanja ugovora izjavila da vjeruju da će se na taj način olakšati privrednim subjektima sa sjedištem u KS u iznalaženju najboljih rješenja za njihovo poslovanje. Poboljšanjem poslovanja, kako je istakla, otvorit će se nove mogućnosti za daljnji razvoj.

Predsjednik Uprave Sberbank BH d.d. Sarajevo je Jasmin Spahić je rekao da su posvećeni održivom razvoju poduzetništva, te da su mala i srednja preduzeća okosnica razvoja svake ekonomije.

- Posebno mi je drago da je Sberbanka dio ovog programa i da ćemo uz podršku i kapacitete zajedno sa Vladom KS i resornim ministarvom kroz praktična, konkretna rješenja pomoći privrednim subjektima u Kantonu – kazao je Spahić.

Uime Bosna Bank International (BBI) ugovor su potpisali predsjednica Uprave Emina Šišić i član Uprave Nedžad Gušić koji je izrazio uvjerenje da će implementacija ovog projeketa doprinijeti kreiranju novih radnih mjesta kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!