Bosna i Hercegovina     | 24.09.2021. 16:58 |

Proslavljena obljetnica mučeništva i proglašenja blaženim Drinskih mučenica

FENA Saopćenje

NOVI TRAVNIK, 24. rujna (FENA) - Nizom događaja od 21. do 24. rujna u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku obilježena je 80. godišnjica mučeništva i 10. godišnjica proglašenja blaženim Drinskih mučenica.

Središnje Euharistijsko slavlje u petak pokraj župne crkve Presvetog Trojstva u Novom Travniku, na desetu godišnjicu beatifikacije pet blaženih sestara Kćeri Boje ljubavi, predvodio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, javila je KTA.

Na početku prigodne propovijedi naslovljene "Mučenice koje pozivaju na poštivanje života i dostojanstva žene" nadbiskup Vukšić nabrojio je imena svih pet Drinskih mučenica: Jula Ivanišević, Hrvatica, Berchmana Leidenix Austrijanka, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan Slovenke i Bernadeta Banja Mađarica te podsjetio da su one na današnji dan prije deset godina proglašene blaženicama i mučenicama Katoličke Crkve te time predložene vjernicima za štovanje i istaknute kao primjeri za nasljedovanje.

"Kao zavjetovane članice Družbe sestara kćeri Božje ljubavi, u prosincu 1941. godine ubijene su dok su branile svoju čast i zavjet. Vjerne svojim obećanjima koja su dale Bogu, ostale su poslušne do svoje smrti, smrti na 'križu' vjernosti svom zavjetu", kazao je nadbiskup Vukšić.

Istaknuo je da je mnogo važnije od povijesne istine, da su ove časne sestre bile žrtve mržnje prema vrednoti čistoće koju propovijeda katolički moral, teološka istina, da one nisu dopustile da njihova vjernost vrednoti čistoće bude obeščašćena te su, iz ljubavi prema Božjemu prijateljstvu i svom zavjetu, radije prihvatile zemaljsku smrt.

"Nas danas ovdje okupljene pozivaju da dopustimo kako bi pravila Isusova nauka i morala popravila i vodila naše ponašanje, naša prijateljstva, naš sustav vrednota, naše obiteljske odnose, naš ljudski, redovnički i svećenički život, način i sadržaj našega razmišljanja i djelovanja, našu odgovornost za društvo u kojemu živimo, naše izbore i temeljna opredjeljenja, naše poštivanje života i dostojanstva žene, i još mnogo drugoga", istaknuo je nadbiskup Vukšić.

Podsjetivši da kršćani također i u naše vrijeme danas trpe u mnogim zemljama po svijetu, nadbiskup Vukšić iznio je podatak da je, prema službenom izvješću objavljenom početkom 2021. godine, tijekom prethodne godine u svijetu čak 340 milijuna kršćana na različite načine bilo fizički progonjeno zbog svoje vjere među kojima je zabilježeno i više tisuća slučajeva zlostavljanja žena temeljenog na vjerskoj diskriminaciji.

Upozorio je da je kršćanstvo danas također progonjeno i novom vrstom mučeništva posebice na području zapadne civilizacije.

"Izloženo je često dugotrajnom i sustavnom mučenju, ponižavanju, izrugivanju, prijeziru, marginalizaciji kršćanskih vrednota, stvaranju vrijednosnog sustava koji je protivan evanđeoskim načelima u čiju svrhu se donose nepravedni i protuprirodni zakoni", naglasio je nadbiskup Vukšić.

Na kraju Mise gučogorski arhiđakon mons. dr. Pavo Jurišić pročitao je poruku i apostolski blagoslov koji je papa Franjo uputio u prigodi blagoslova kapele posvećene Drinskim mučenicama. Pozvao je sve da kroz primjer vjere bl. Drinskih mučenica razmišljaju kako se probuditi iz sna ravnodušja i osrednjosti kako bi zaživjeli evanđeosku smjelost blaženstva.

Vrhovna glavarica sestara Kćeri Božje ljubavi s. Maria Dulce Adams iz krletki je pustila pet bijelih golubica koje simboliziraju pet sestara mučenica, a župne animatorice su u zrak pustile 80 balona crvene i bijele boje, koje označavaju mučeništvo i nevinost, kao simbol 80 godina od mučeništva sestara Drinskih mučenica.

Tijekom prigodnog molitvenog programa prije Svete mise podignute su zastave sa slikama pet blaženih sestara Kćeri Božje ljubavi s obilježjem naroda iz kojeg potječu, a pročitani su i njihovi kratki životopisi.

Nakon Euharistijskog slavlja upriličen je nastup Folklorne skupine "Stari Hrast 2000."

Molitveno-zabavni program za djecu, kojega su osmisliti animatori, upriličen je 21. rujna i 22. rujna u poslijepodnevnim satima nakon čega je moljena krunica.

Svetu misu, pod kojom su blagoslovljene obitelji, predslavio je vlč. Jadranko Kurt, župni vikar na Kupresu. Ujedno je tada započelo i trodnevno 24-satno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Drugog dana priprave Svetu misu u večernjim satima predslavio je vlč. Josip Batinić, župnik na Ceru.

U četvrtak, 23. rujna, upriličeno je predstavljanje monografije "Blažene Drinske mučenice" nakon čega je slavljena Sveta misa koju je predvodio vlč. Ivan Tola. Nakon mise upriličen je koncert Alana Hržice i prigodni vatromet.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu