Ekonomija     | 24.09.2021. 17:13 |

Vlada BPK dala saglasnost za konkurse u školama

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 24. septembra (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na današnjoj 101. redovnoj sjednici donijela je više odluka o isplati novčanih sredstava za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji iz budžeta Ministarstva za privredu.

Riječ je sufinansiranju obaveza po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za zaposlene u poljoprivredi (žene i muškarce) u iznosima od 6.457 i 12.524 KM, podsticaju za proizvodnju žitarica i ljekovitog bilja - jesenja sjetva 2020. godina za trinaest (13) registrovanih poljoprivrednih proizvođača u iznosu  5.370 KM, te podsticaju za plasteničku proizvodnju za dvadeset tri (23) registrovana poljoprivredna proizvođača-obrtnika u poljoprivredi u iznosu  39.783 KM.

Vlada je razmatrala Informaciju o stanju RTV-predajnika, repetitora i RTV opreme u vlasništvu BPK-a Goražde s posebnim akcentom na modernizaciju postojećih i izgradnju novih predajnika i opreme za 2020.godinu te je uputila u skupštinsku proceduru.

S ozirom na sve izraženiji problem nefunkcionisanja saobraćajne signalizacije, semafora u Goraždu, Vlada je nakon razmatranja informacije Ministarstva privrede o ovoj temi,  zadužila resorno ministarstvo da posredstvom Direkcije za ceste od javnog preduzeća Ceste Federacije BiH i Grada Goražda, zatraži otklanjanje ovog problema, u skladu sa njihovim nadležnostima.

Nakon razmatranja dopisa Vlade Federacije BiH o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji na području Federacije u vezi pandemije COVID-a 19 , te poziva kantonima na hitnu reakciju i poduzimanje potrebnih mjera na poštivanju naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada je zadužila Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde i Kantonalni krizni štab za praćenje koronavirusa da Vladi podnosi sedmične izvještaje o epidemiološkoj situaciji na području kantona, sa pregledom broja vakcinisanih i analizom sveukupne situacije u zdravstvenom sektoru.

Kako nije dobila potpune odgovore na pitanja upućena investitoru i izvođaču radova o razlozima kašnjenja radova na izgradnji Hemodijaliznog centra u Goraždu, Vlada je zadužila Vladino stalno tijelo za nadzor da izvrši nadzor nad izgradnjom Hemodijaliznog centra i utvrdi zašto je došlo do kašnjenja u realizaciji ovog projekta.

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Vlada je usvojila Odluku o davanju saglasnosti za raspisivanje konkursa i oglasa za popunu upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama s područja BPK-a Goražde. Do ove odluke došlo se nakon sveobuhvatne analize resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda o broju učenika, nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama za školsku 2021/2022.godinu, kao i iskazane potrebe škola, a ono što treba posebno istaći je će što će se po prvi put nakon 20 godina u stalni radni odnos primiti 24 osobe, od toga 16 nastavnika. Konkursi za prijem na neodređeno vrijeme, za razliku od dosadašnje prakse i prijema na određeno vrijeme, proizašli su, kako je istaknuto, iz procjene da niko od njih u narednih pet godina neće postati tehnološki višak, kao i potrebe za zadržavanjem nastavnog kadra u ovom kantonu.

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline dobilo je saglasnost za pokretanje postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača za pružanje usluga i izvođenje pripremnih radova kao i pribavljanje dokumentacije neophodne za početak gradnje stambeno-poslovnog objekta „Lamela L“ u Goraždu.

 Na sjednici je usvojena i Odluka o visini potrebnih prihoda za zadovoljenje stambenih potreba, kao i Program utroška sredstava iz Budžeta Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice sa ekonomskog koda– Tekući transferi pojedincima – Izdaci za raseljena lica za 2021.godinu u iznosu od 100.000 KM.

 Takođe, primljena je k znanju Informacija o stanju sigurnosti na području BPK-a Goražde i aktivnostima iz nadležnosti rada Uprave policije za august ove godine.

 Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju novčanih sredstava na ime obilježavanja „27.septembra-Dana Općine Pale i Dana oslobođenja Hrenovice“ u općini Pale za 2021.godinu.

Ministarstvu za privredu-Direkciji za ceste BPK-a Goražde data je saglasnost da izvrši plaćanje fakture u iznosu od 73.110 KM ispostavljene od strane privrednog društva „Okac“ d.o.o. Goražde za izvedene radove na sanaciji nastale štete (vanredno održavanje) na regionalnom putu R 448a Osanica-Ilovača-Prača.

Vlada Bosansko podrinjskog kantona Goražde sa 55.500 KM sufinansirat će projekt sanacije lokalnih puteva na području Grada Goražde. Sredstva za ovu namjenu izdvojena su sa ekonomskog koda Vlade„Tekući transferi drugim nivoima vlasti“, a odluka o odobravanju ovih novčanih sredstava donesena je, također, na današnjoj sjednici.

Redovna, 101.sjednica Vlade Bosanskopodrinjskog kantona Goražde završena je donošenjem Rješenja o imenovanju komandanta, načelnika i članova Kantonalnog štaba civilne zaštite BPK-a Goražde.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom