Sport     | 24.09.2021. 19:32 |

Na današnji dan prije 28 godina Olimpijski komitet BiH postao član MOK-a

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine održana je Svečana sjednica Generalne skupštine OK BiH povodom 28. godina od prijema Olimpijskog komiteta BiH u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Kako se navodi u saopćenju OK BiH, nakon toga slijede godine u kojima Olimpijski komitet BiH svojom posvećenošću i napornim radom, otvorenošću i jasnom vizijom, razvija sport i sportski sistem.

Olimpijski komitet BiH je do sada učestvovao na 56 takmičenja sa 903 najboljih sportista, reprezentativaca ove države. Osvojena je 41 medalja i to pet zlatnih, 12 srebrenih i 24 bronzane.

Predsjednik OK BiH Marijan Kvesić je u svom govoru rekao da je kroz projektno djelovanje Olimpijski komitet BiH u proteklih 28 godina realizovao više od hiljadu projekata iz oblasti podrške  članicama, sportskim savezima BiH, vrhunskim sportistima i olimpijcima, kao i mnogobroje projekte iz oblasti edukacije i usavršavanja trenera, unapređenja menadžmenta sportskog sistema i promocije olimpijske vrijednosti.

- Olimpijski komitet BiH je to činio prvenstveno realizirajući projekte Olimpijske solidarnosti MOK-a, Evropskog olimpijskog komiteta, a od 2015. godine i uz pomoć projekata Evropske unije. Gotovo da ne postoji uspješna organizacija manifestacije iz domena 'Sport za sve', a da Olimpijski komitet BiH nije finansijski ili organizaciono podržao kao 'Specijalni partner' - rekao je Kvesić.

Kvesić je na kraju rezimirao i podcrtao bitne datume i događaje kao i kapitalne projekte koje je Olimpijski komitet BiH realizovao ili bio jedan od lidera: 

Rekonstrukcija i obnova Olimpijske dvorane Zetra (1999.)
Potpisivanje Lozanske deklaracije i prvi nastup jedinstvenog bh. tima (OI Sidnej 2000.)
Objedinjen bh. sport na nivou države Bosne i Hercegovine (2001./2002.)
Obilježavanje 20 godina od ZOI 84 i otvaranje privremenog Olimpijskog muzeja (2004.)
Usvajanje Zakona o sportu na nivou BiH (2008.)
Usvajanje Strategije sporta BiH (2010.-2014.)
Izdavanje kapitalne monografije „Olimpijski spomenar“ (2017.)
Organizacija Zimskog EYOF-a 2019 - Sarajevo i Istočno Sarajevo (2019.)
Nagrada „PEACE AND SPORT“ - Monako (2019.)
Obnova i restauracija zgrade Olimpijskog muzeja (2020.)

Tokom Svečane sjednice potpisani su ugovori sa troje mladih i perspektivnih  sportista iz Projekta Olimpijskog komiteta BiH „Podrška mladim olimpijskim nadama“. Lana Pudar-plivanje, Ada Avdagić-taekwondo i Aleksa Vuković-biatlon, ukupno će primiti 12.000 USD, a sve u cilju nastavka kvalitetnih priprema u ostvarenju njihovih olimpijskih snova za predstojeće ZOI Peking 2022.godine i OI Paris 2024. godine

- Uz pomoć projekata Olimpijske solidarnosti MOK-a, Projekta 'Specijalne aktivnosti' EOK-a i EU Projekta 'Muzejske priče', kao i uz pomoć naših sponzora, renovirana je i svečano otvorena multimedijalna sala u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH. Sala će biti na raspolaganju Olimpijskom komitetu BiH i strukovnim sportskim savezima BiH, a sve u cilju jačanja sportskog sistema BiH - riječi su predsjednika OK BiH Marijana Kvesića.

Na Svečanoj Generalnoj skupštini doneseni su jasni zaključci u cilju sistemskog rješavanja finansiranja Olimpijskog komiteta BiH, strukovnih sportskih saveza BiH i sistema nagrađivanja sportista za ostvareni vrhunski sportski rezultat. Ovi zaključci će biti proslijeđeni svim nivoima vlasti u BiH, a posebno Vijeću ministara BiH i nadležnim ministarstvima za sport u BiH, jer je ovakav način finansiranja „vrhunskog sporta„ neprimjeren i neodrživ, saopćeno je iz OK BiH

 

 

 

Suada Ramić

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnici OKBiH i Magoda: Stvoriti bolje okruženje za vrhunske sportiste i olimpijce

Devet bh. sportista na EYOF-u u Mariboru

Anđela Samardžić u alžirskom Oranu osvojila bronzanu medalju u judou

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti