Kultura     | 24.09.2021. 20:14 |

Predstavljena knjiga Borisa Leinera ‘Sve bio je ritam'

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Boris Leiner, legendarni bubnjar muzičkih grupa Azra, Haustor, Vještice, So Mazgoon, danas je u Sarajevu predstavio rock autobiografiju "Sve bio je ritam".

Radi se o autentičnom, savremenom i zabavnom štivu koje obuhvata najzanimljivije momente Leinerove bogate rockerske karijere. To je prije svega fanovska litetatura, ali namjenjena i za širu čitalačku publiku željnu još jednog insajderskog viđenja Novog vala. Knjiga je izdata u Hrvatskoj i Srbiji, a ubrzo nakon izdavanja postala je hit.

Knjigu su predstavili urednica Jasminka Mitrić i moderator Ljubo Pavlović, koji je podsjetio da nas je Leiner godinama svojom “galamom” bubnjeva uvodio u predivne hitove grupe Azra, novovalnog čuda koje je dobro protreslo tadašnje skoro nedodirljivo zabavno rockerske brendove.

Leiner je, kako je dodao Pavlović, pored pisanja, slikar, kipar i umjetnik, posebno na bubnjevima.

- Njegov autorski rad najbolje će razumjeti generacije koje su zadnju dekadu pred veliku nevolju 90-ih uživale svoju slobodu o kojoj govori cijela ova knjiga – istakao je Pavlović.

Boris Leiner je rekao da je prošlo 50 godina odkad je počeo svirati bubnjeve, te da je tada umjesto pravih bubnjeva imao kutiju za cipele, a umjesto palica, igle za pletenje koje je uzeo od majke.

- A danas nakon 50 godina, ja sam pisac – šaljivo je rekao Leiner.

Urednica Jasminka Mitrić je rekla da  Leinerova knjiga po mnogo čemu nije tipična autobiografija jer je fragmentirana, podjeljena u poglavlja i obuhvata najbitnije momente njegove rockerske karijere.

- Knjiga je pisana onako kako je življena, kako je svirana, tako je i napisana. Neko će možda reći da nedostaje još malo više o muzici, ali šta da piše bubnjar kad je on to odsvirao – dodala je Mitrić.

Promocija knjige organizovana je u  JU Centar kulture i mladih, a  posjetioci su mogli pogledati i fotografije likovnih i kiparskih radova Borisa Leinera u Fotogaleriji Jelićeva.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

U četvrtak predstavljanje knjige 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Predstavljanje knjige 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti