Kultura     | 25.09.2021. 10:30 |

U BKC-u Tuzla premijerno izvedena predstava 'Kuća bez vrata'

FENA Amira Banjić

TUZLA, 25. septembra (FENA) - Predstava “Kuća bez vrata”, nastala u produkciji Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona i partnera, premijerno je izvedena sinoć na sceni BKC-a u Tuzli.

Predstava je nastala prema motivima iz djela Nedžada Ibrišimovića, a posvećena je desetoj godišnjici smrti ovog, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika.

Dramaturg i reditelj Gradimir Gojer je tekst za predstavu komponirao tako što je stavljao one prozne cjeline Nedžada Ibrišimovića koje, na neki način, odražavaju njegov unutarnji ritam i biće.

O značaju njegovanja Ibrišimovićevih dijela za Fenu je govorio producent predstave Hazim Mujčinović.

-Značaj ove predstave umnogome je velik zato što radimo predstavu Nedžada Ibrišimovića koji je savremena književnost odnosno svevremena književnost Bosne i Hercegovine i svakog Bosanca i Hercegovca koji se tako osjeća. Pored toga, ovo je obilježavanje desetogodišnjice Nedžadove smrti. Nedžadova inače i proza i poezija, ali i skulptura koja se može ovdje vidjeti a koju je on radio, umjetnost je koja ostavlja značaj u svakom vremenu. Njegova pjesma Bosna je nešto što je antologijsko, što je ostalo za vijeke vijekova. Mi smo ovu predstavu koncipirali po njegovoj pripovijeci 'Kuća zatvorenih vrata' - kazao je Mujčinović.

Navodi kako je za pripremu i konačnu realizaciju predstave bilo potrebno mjesec dana.

-Dovijali smo se na razne načine da ostvarimo dobru atmosferu u ekipi, da ni glumci ni reditelji ni kompletna tehnička ekipa i ekipa BKC-a ne budu zakinuti, ali da ostavimo trag i napravimo odličnu predstavu. Mislim da smo napravili odličnu predstavu, drugačiju od drugih koja ne liči na druge predstave koje su komedija ili drama. Dakle, ovo je jedna antidrama koja prije svega njeguje tačan govor. Publika će moći da čuje tačan govor svakog momenta u svakoj replici - istakao je.

Nosilac cijelog projekta "Kuća bez vrata“, koji pored predstave sadrži i druge različite događaje u okviru obilježavanja desetogodišnjice smrti Nedžada Ibrišimovića, jeste prije svega Bosanski kulturni centar TK, a koproducenti su JU Centar za kulturu i informisanje Banovići, JU BKC Živinice, UG Stara Škola i UG ToldArt.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Mostarski mališani kroz predstavu učili o važnosti zaštite okoliša

Baletno-plesna predstava Orašar u subotu u Kosači

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!