Svijet     | 25.09.2021. 15:18 |

Stotine Nizozemaca protestovalo protiv Covid pasoša u Hagu

FENA Internet

DEN HAG, 25. septembra (FENA) - Stotine demonstranata marširalo je protiv uvođenja Covid pasoša u Nizozemskoj u subotu, jer je dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19 postao obavezan za ulazak u barove, restorane, pozorišta i druga mjesta.

Nova mjera da se pokaže pasoš ili nedavni negativni test na koronavirus stupio je na snagu u subotu, poklapajući se sa ukidanjem gotovo svih mjera fizičkog distanciranja u zemlji, gdje je 72 posto stanovništva primilo barem jednu dozu vakcine, javlja Reuters.

Iako će zaštitne maske za lice i dalje biti obavezne u javnom prevozu, učenici i nastavnici više neće morati nositi maske u školama, a ukinuto je i pravilo o držanju fizičke distance na javnim mjestima.

Nekoliko stotina ljudi prošetalo je ulicama Haga uz tehno muziku koja je svirala preko mobilnih zvučnika, prenosi Reuters.

Nosili su transparente na kojim su bili slogani protiv obavezne vakcinacije, dok su upoređivali restrikcije protiv COVID-19 sa mjerama koje su uvele represivne vlade.

Na jednom transparentu je pisalo "Medicinski aparthejd. Prekinite vakcinalne pasoše".

Većina Nizozemaca podržava Covid pasoš, koji je također naišao na protivljenje kada je uveden u drugim evropskim zemljama, poput Italije i Francuske. Ovaj potez je uglavnom izazvao kritike iz ugostiteljskog sektora u Nizozemskoj.

Više od 40 posto vlasnika barova i restorana ne planira tražiti od gostiju pasoš, objavilo je udruženje ugostiteljske industrije Horeca Nederland.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zračni prostor u Nizozemskoj zatvoren skoro tri sata zbog tehničkog prekida

Na izraelsku ambasadu u Nizozemskoj bačen 'predmet u plamenu'

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'