Bosna i Hercegovina     | 25.09.2021. 18:15 |

Obilježena 29. godišnjica zločina nad zatočenicima logora Sušica u Vlasenici

FENA Vernera Jakupović

VLASENICA, 25. septembra (FENA) - U organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini i Medžlis Islamske zajednice Vlasenica, danas je obilježena 29. godišnjica zločina nad zatočenicima zloglasnog logora Sušica u Vlasenici i godišnjica ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima s ovog područja.

U kompleksu nekadašnjeg logora, učesnici su položili cvijeće i ukazali počast žrtvama.

Jedna od prethodnih aktivnosti tokom dana bio je "Marš povratka putem spasa“ na relaciji Turalići-Dobra voda-Ogradice-Sušica, a popodne su učesnici posjetili šehidsko mezarje Rakita, potvrdio je Feni Muhamed Papić, jedan od učesnika manifestacije i predsjednik Udruženja "Svjedoci svog vremena“.  

Na lokaciji Ogradice, koja je također posjećena, prije više godina je pronađena velika masovna grobnica.

Među učesnicima obilježavanja 29. godišnjice bili su i svjedoci, preživjele žrtve, te se prisjećali detalja i doživljenih strahota kada su Bošnjaci iz Vlasenice i okolnih mjesta stradavali od terora srpskih snaga.

Koncentracioni logor Sušica u blizini Vlasenice bio je od maja do kraja septembra 1992. godine, tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, mjesto prisilnog masovnog zatočenja muškaraca, žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti iz Vlasenice i drugih podrinjskih mjesta.

Žrtve su držane u krajnje nehumanim uvjetima, mučene i ubijane. Torture su bile raznovrsne - fizičko i psihičko maltretiranje, razni vidovi seksualnog zlostavljanja, silovanje.

Više od 8.000 hiljada ljudi je prošlo kroz ovo mučilište.

Prema podacija MKCK-a, u logoru je ubijeno 1.617 žrtava, ali iz Saveza logoraša u BiH ističu da je taj broj mnogo veći. Kako navode, provjerene su činjenice da je veliki broj zatočenika izvođen organizovano i prebacivan na lokalitet Han Ploče na kilomatar od Vlasenice, na južnom putu prema Han Pijesku, gdje je na mjestu zvanom "jaruga“, u masovnim egzekucijama ubijeno više od 1.000 zatočenika i bačeno.

O tome svjedoči više dosad otkrivenih grobnica, manjih i nekoliko masovnih - Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo.

Za zločine u logoru Sušica, u Haškom tribunalu pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić na 20 godina zatvora, Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 20.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine, u toku su suđenja za zločine počinjene 1992. u Vlasenici, u predmetu protiv Sime Stupara i Zorana Tešića, zatim u predmetima protiv Radeta Garića i Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića, optuženih za progon bošnjačkih civila protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Novi postupci za zločine na području Vlasenice vode se protiv već osuđivanih Bastaha i Viškovića.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježena 29. obljetnica zatvaranja logora 'heliodrom'; svaki logoraš ovaj dan doživljava emotivno

Obilježena godišnjica formiranja logora Batković, prvog u BiH

Đezić: Ne vjerujem da ćemo ikada saznati koliko je logoraša ubijeno u Batkoviću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo