Svijet     | 25.09.2021. 18:46 |

Ministarstvo finansija SAD-a olakšalo dostavu humanitarne pomoći Afganistanu

FENA Internet

ANKARA, 25. septembra (FENA) - Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izdalo je opšte dozvole i smjernice za olakšavanje dostavljanja humanitarne pomoći Afganistanu, navodi se u saopštenju iz Ministarstva finansija SAD-a.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) izdala dvije opšte dozvole "da bi se podržao nastavak protoka humanitarne pomoći narodu Afganistana i druge aktivnosti za podršku osnovnim ljudskim potrebama u Afganistanu", javlja Anadolija.

Cilj ovog poteza je da se osigura da američke sankcije "ne ograničavaju mogućnost da civili u Afganistanu dobiju humanitarnu pomoć" SAD-a i međunarodne zajednice, istovremeno uskraćujući imovinu talibanima i drugim sankcioniranim subjektima i pojedincima.

Direktorica OFAC -a Andrea M. Gacki izjavila je da će nastaviti sarađivati ​​s financijskim institucijama, međunarodnim i nevladinim organizacijama kako bi olakšali protok kritičnih resursa kao što su poljoprivredni proizvodi, lijekovi i druge bitne potrepštine za ljude kojima je potrebna pomoć, uz pridržavanje i provođenje sankcija protiv talibana, Haqqanijeve mreže i drugih subjekata pod sankcijama.

Američka vlada blokirala je rezerve afganistanske Centralne banke, a mnogi donatori i organizacije, uključujući Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond, obustavili su plaćanja od kako su talibani 15. augusta preuzeli vlast.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta