Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 09:57 |

Udruženju 'Pipol' potrebna veća finansijska pomoć institucija

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 27. septembra (FENA) - Udruženje Pipol osnovano je 2007. godine s ciljem pružanja materijalne i psihosocijalne pomoći i podrške djeci i mladima oboljelim i izliječenim od malignih oboljenja s područja Tuzlanskog kantona.

Baza 'Pipola' broji više od 50 porodica s područja TK čija su djeca oboljela ili liječena od malignih oboljenja.

Potaknuti time te nagomilanom problematikom u ovoj oblasti, kao i činjenicom da se zdravstveni i sistem socijalne zaštite nije sam mogao adekvatno nositi s problemima i potrebama naše djece, odlučili su i sami doprinijeti poboljšanju statusa mališana i njihovih porodica kroz pružanje materijalne, moralne te psihosocijalne pomoći i podrške. 

Kada je riječ o pomoći u radu od gradskih, kantonalnih, federalnih institucija u 'Pipolu' kažu da trenutna pomoć nije dovoljna.

Udruženje se finansira isključivo kroz različite projekte na koje apliciraju od međunarodnih organizacija do jedinica lokalne uprave. Priznaju da je takav vid finansiranja za ovakvo udruženje veoma teška misija, ali uspjevaju zahvaljujući svom iskustvu i znanju koje posjeduju.

Predsjednica 'Pipola' Amra Saračević kaže da ih žalosti činjenica što nema više razumijevanja za rad tog udruženja koje se bavi djecom oboljelom od raka, ali dodaje da sve što nisu mogli naći u BiH uspjeli su zahvaljujući međunarodnim organizacijama. 

Nedavno je realizovan projekat KIDS centra koji je proglašen najinovativnijim i prvorangiranim projektom u BiH. KIDS centar je kancer free zona u kojoj djeca i roditelji mogu pronaći dnevni boravak, podršku kako psihološku, edukativnu, tako i okupacionu.

- Mogu reći da im je oduševljenje doći ovdje, djeca su radosna što se imaju gdje igrati, a i ono najvažnije je pružanje psihosocijalne podrške – izjavila je za Fenu socijalna radnica Amra Hasić.

Nakon deset godina inicijative, tek 2017. dobili su odobrenje UKC-a Tuzla za adaptiranje Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za pedijatrijske bolesti.

- Mi smo kompletan proces bolničkog liječenja koji se realizovao do tada u Sarajevu, premjestili ovdje u Tuzlu. Omogućili smo našoj djeci da se liječe u blizini svojih porodica - izjavila je Saračević za Fenu.

Mali heroji koji dobijaju najvažnije životne bitke snagom duha, svoj tračak radosti i šarenila pronalaze sa članovima 'Pipola', koji brinu od školskih torbi do bolničkih pidžamica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Beograd: Policija podnijela prekršajnu prijavu zbog trovanja djece alkoholom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom