Kultura     | 27.09.2021. 12:04 |

Izložba Božidara Mandića o potrebi da se zaustavi 'survajući tok civilizacije'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono predstavit će u utorak, 28. septembra u galeriji Charlama Depot izložbu "Pramoderna" književnika, teatrologa i likovnog stvaraoca Božidara Mandića koja je rezultat  autorove potrebe da se zaustavi "survajući tok civilizacije i kaže stop".

Predstavljeni će biti eksponati nastali zahvaljujući prirodi (balega, drvo, kamen) koji putem alegorije i simbola sugerišu potrebu da se zaustavi vrijeme i vrati barem na kratko unatrag, saopćeno je iz Udruženja "Zvono".

- Tamo gde je mjesto čovečnosti još bilo rasterećeno apokaliptičnom realnošću. Elementarni eksponati, načinjeni poput naivnosti djeteta navode nas da mislimo i probudimo u sebi ličnu odgovornost. Jer, svijet je postao autobus koji juri u provaliju, a ljudi se otimaju oko sjedišta - dio je autorskog statementa Božidara Mandića, koji je nekoliko decenija prije nego što će zaštita čovjekove okoline postati globalna tema osnovao "Porodicu bistrih potoka".

Riječ je o ekološko-umjetničkoj komuni u podnožju planine Rudnik u Srbiji. Osnovana je 1977. godine i spada u pionirske tačke povratka prirodi. Ekologija, humanizam i kultura tri su osnovne komponente na koje je fokusirana. Smještena i netaknutoj prirodi i okružena s tri potoka ta komuna je mjesto koje je do sada posjetilo 45 hiljada ljudi.

Svakog posljednjeg vikenda u augustu komuna organizuje "Šumes", festival alternativnog i avangardnog pozorišta.

Božidar Mandić 1968. godine pomislio je da svijet može biti bolji, ali vidjevši da mu i bliski drugovi odustaju od tih ideala odlučio je napustiti Novi Sad i otići u prirodu. Birajući skrovito mjesto odlučio je da stvori "novi, mali, elementarni svijet".

To je autor koji ima više od 20 napisanih knjiga. Iza njega je 17 samostalnih izložbi i autor je oko 20 pozorišnih predstava koje su igrane u Narodnom pozorištu, Ateljeu 212, Beogradskom dramskom pozorištu, Srpskom narodnom pozorištu, Domu omladine, kao i po ulicama. Napisao je 1.800 emisija za djecu na Radio Beogradu.

U Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine 2015. godine postavljena je njegova velika retrospektivna izložba "Natrag". Godinu kasnije dobio je nagradu "Tradicija avangarde" za ukupno životno djelo što je samo dio bogate biografije tog netipičnog autora.

Postavka u Zvonu biće prilika za bolje upoznavanja rada i životne filozofije umjetnika koji je život posvetio prirodi ali i koji je prije napuštanja urbanog modela življenja pripadao najprogresivnijem umjetničkom novosadskom krugu okupljenom oko "Tribine mladih".

Izložba će se moći pogledati do 10. oktobra, a uz njeno otvaranje publika će moći pogledati film o "Porodici bistrih potoka" i poslušati autorovo predavanje o specifičnom umjetničkom i životnom konceptu, navedeno je u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo