Stranačke aktivnosti     | 26.09.2021. 12:19 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

 

„Sertifikat" koji je juče iz UKC RS dostavljen kao krunski dokaz nosi naziv - POTVRDA SUKLADNOSTI (engleski: DECLERATION OF CONFORMITY) i kad se vidi da "sertifikat" izdaje i ovjerava SOL CROATIA d.o.o. koja je kako se vidi iz dokumenta ovlaštena za proizvodnju i trgovinu industrijskim, tehničkim i medicinskim plinovima. Dakle, ova firma nije ovlaštena za provjeru kvaliteta kiseonika – istakao je dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

Taj "sertifikat", kaže Stanić, poslan iz UKC RS građanima a naričito pacijentima i članovima njihovih porodica trebao je da odagna bojazan, kao i sumnje u kvalitet i sigurnost kiseoničke podrške.

„Ukoliko UKC RS želi da stavi tačku na aferu „Kiseonik“ morao bi ipak predočiti javnosti nalaz ovlaštene, akreditovane laboratorije sa akreditovanom metodom ispitivanja medicinskog kiseonika kako bi se odagnao opravdano uznemirenje građana“ – poručio je Stanić.

Stanić naglašava da firma SOL CROATIA d.o.o. može vršiti internu kontrolu kvaliteta za svoje potrebe, kako bi održali ili poboljšali kvalitet svog proizvoda ali to nije dovoljno!

„Na primjer, Vodovod Banja Luka ima odličnu, akreditovanu laboratoriju za kontrolu vode ISO 17025, pa je i pored toga zakonski obavezna kontrola, od isto tako, akreditovane laboratorije Instituta za javno zdravstvo“ – pojasnio je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

„Kontrola sigurnosti i kvaliteta je morala ići preko Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja kad je u pitanju medicinski kiseonik koristi laboratorije iz inostranstva koje moraju ne samo biti akreditovane, već moraju imati i akreditovanu metodu upravo za kontrolu medicinskog kiseonika. Kontrola se vrši u pet složenih modula i sveobuhvatna je što daje apsolutne dokaze o kvaliteti i bezbjednosti proizvoda“ – pojašnjava dalje Stanić.

Što se tiče, kaže Stanić, izjava člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske koji krivi „pametnjakoviće" iz PDP-a, krivce ipak treba da potraži i "mangupima“ iz SNSD-a, jer je do 2008. godine Republika Srpska je imala svoju Agenciju za lijekove i medicinska sredstva RS a mangupi iz SNSD su glasali za prenos nadležnosti.

„Da li su krivi "pametnjakovići" iz PDP-a, ili "mangupi" iz SNSD-a? Agencije za lijekove BiH sa radom je počela 01.05 2009. godine. Svima je jasno da je tada Predsjedavajući Savjeta ministara bio Nikola Špirić, resorni ministar Sredoje Nović kao ministar civilnih poslova a profesor Ranko Škrbić je bio resorni ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. Njih treba pitati zašto je Srpska ostala bez svoje Agencije za lijekove i kako je prenijeta nadležnost na nivo BiH?“ – upitao je Stanić.

Stanić je uputio i pitanje i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja u svom sastavu ima Inspektorat Agencije i Glavnog inspektora, zašto nije naložena inspekcijska kontrola kako dobavljača, tako i ustanova, ako se ovo dešava od 2017. godine, dakle pune 4 godine?!?

„Na kraju, pozivam sve nadležne organe da što hitnije utvrde činjenično stanje i primijene zakonom utvrđene mjere kako bi se ova nemila situacija okončala, eventualni odgovorni sankcionisali i građanima povratilo povjerenje u zdravstveni sistem Republike Srpske!!!“ – zaključio je Stanić.

Sektor za politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

SDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'