Svijet     | 26.09.2021. 13:48 |

Najmanje petoricu Palestinaca ubila izraelska vojska tokom noćnih racija

FENA Internet

JERUSALEM, 26. septembra (FENA) - Najmanje petoricu Palestinaca ubila je izraelska vojska tokom noćnih racija u nedjelju u područjima Jenina i Jerusalema na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Al Jazeera Balkans.

Mohammad Hleil, glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravlja, potvrdio je Al Jazeeri ubistvo trojice Palestinaca iz sela Biddu, sjeverozapadno od Jerusalema, koje su njihove porodice identificirale kao Ahmada Zahrana, Mahmuda Hmaidana i Zakariya Badwana.

Izraelske okupacione snage ubile su i stanovnika iz sela Burqin, jugozapadno od grada Jenin, potvrdio je Hleil, koji je identifikovan kao 22-godišnji Osama Soboh. Guverner Jenina kaže da je u toj pucnjavi ubijen još jedan Palestinac.

Heil je potvrdio da je tijela trojice Palestinaca iz Biddua zadržala izraelska vojska, dok je četvrti, Osama Soboh, preminuo u bolnici Ibn Sina u Jeninu.

Prema izraelskim medijima, dva izraelska vojnika su “ozbiljno povrijeđeni” tokom razmjene vatre, te su hospitalizovani.

Prema zvaničnoj palestinskoj novinskoj agenciji Wafa, Soboh je ubijen nakon što su izraelske snage upale u Burqin i opkolile jedan od domova, što je dovelo do pucnjave.

Zahran, Hmeidan i Badwanje su ubijeni tokom sukoba s izraelskom vojskom nakon što je izvršila raciju u gradu Beit Anan, u blizini Biddua.

Izraelski mediji objavili su da su vojne racije imale za cilj uhapsiti “operativce Hamasa”.

Racije i hapšenja su takođe prijavljeni u jeninskim selima Kufrdan i Ya’bad.

Palestinski muzej u gradu Birzeit u blizini Ramale potvrdio je Al Jazeeri da je Zakariya Badwan bio njihov stalni zaposlenik.

Dok su izraelske vojne operacije u gradovima i selima Zapadne obale gotovo svakodnevna realnost, u posljednjih nekoliko mjeseci, vojne racije u regiji Jenina naišle su na otpor palestinskog stanovništva.

Prošlog mjeseca, izraelska vojska ubila je četiri Palestinca u izbjegličkom kampu Jenin tokom operacije koja je dovela do oružanog sukoba.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!