Svijet     | 26.09.2021. 17:12 |

U islandski parlament prvi put izabrano više žena nego muškaraca

FENA Internet

REJKJAVIK, 26. septembra (FENA) - Vladajuća koalicija ljevice i desnice na Islandu ojačala je svoju većinu nakon izbora na kojima je u parlament prvi put izabrano više žena nego muškaraca, pokazuju konačni rezultati u nedjelju, javlja HRT.

Ankete javnog mišljenja predviđale su da će koalicija izgubiti većinu, ali je to spriječio porast potpore Stranci napretka s desnog centra koja je osvojila pet mjesta više nego 2017., pa je vladajuća koalicija osvojila 37 mjesta u parlamentu Althingi sa 63 mjesta, objavila je državna televizija RUV.

Aktualna vlada, koju čine Lijevi zeleni pokret premijerke Katrin Jakobsdottir, konzervativna Stranka neovisnosti i ruralno centristička Stranka napretka, objavila je prije izbora da će pregovarati o nastavku suradnje ako budu imali većinu.

Islanđani su izabrali 33 žene u parlament, devet više nego na prošlim izborima. Island je 12. godinu zaredom zemlja s najvećom ravnopravnošću spolova u svijetu prema izvješću Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) iz marta.

Stranku napretka vodi Sigurdur Ingi Johannsson, koji je bio premijer kraće od godinu dana 2016. godine kada je odstupio bivši premijer i tadašnji čelnik stranke Sigmundur David Gunnlaugsson nakon afere Panama Papers.

Predsjednik Gudni Johannesson tek treba službeno predati mandat stranki za formiranje buduće vlade.

Konzervativna Stranka neovisnosti ponovno je najveća stranka u parlamentu s otprilike četvrtinom osvojenih glasova i 16 mjesta, bez promjene od prošlih izbora.

Lijevi zeleni pokret osvojio je osam mjesta, tri manje nego na izborima 2017. godine. Dva su parlamentarna zastupnika, međutim, napustila stranku nedugo nakon posljednjih izbora.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo