Svijet     | 27.09.2021. 12:47 |

Sullivan u Saudijskoj Arabiji na razgovorima o Jemenu

FENA Internet

WASHINGTON, 27. septembra (FENA) - Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena, Jake Sullivan, otputovat će u ponedjeljak u Saudijsku Arabiju na sastanak s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom dok SAD pokušavaju pritisnuti kraljevstvo da se krene prema prekidu vatre u svom višegodišnjem ratu s pobunjenicima koji pripadaju etničkoj grupi Hutha u Jemenu.

Sullivan će biti najviši zvaničnik Bidenove administracije koji će posjetiti Saudijsku Arabiju. Osim što će se sastati s prijestolonasljednikom, koji se često oslovljava po inicijalima, MBS, očekuje se da će se Sullivan sastati i sa zamjenikom ministra odbrane Khalidom bin Salmanom, bratom prijestolonasljednika, prema riječima dva visoka zvaničnika administracije. Zvaničnici nisu ovlašteni da javno komentarišu zbog čega su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, javlja AP.

Bidenova administracija se u velikoj mjeri distancirala od prijestolonasljednika otkad je u februaru objavila izvještaj CIA-e koji je pokazao da je MBS vjerovatno odobrio ubistvo kolumniste Washington Posta i saudijskog kritičara Jamala Khashoggija u operaciji 2018. godine u konzulatu Kraljevine u Istanbulu.

Međutim, Bijela kuća je odlučila da se okončanje možda najsloženijeg sukoba na svijetu trenutno ne može učiniti bez angažmana s najvišim saudijskim zvaničnicima licem u lice, rekao je jedan visoki zvaničnik administracije.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Emily Horne rekla je da je Sullivan u ponedjeljak putovao u Rijad te da će posjetiti i Ujedinjene Arapske Emirate, saudijskog saveznika u ratu u Jemenu, ali nije saopćila više detalja.

Sullivan putuje u trenutku kada se situacija u Jemenu, najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta, dodatno pogoršala. Borbe su se pojačale u ključnom gradu Maribu, jer su pobunjenici koje podržava Iran pokušali svrgnuti vladu koju podržava Saudijska Arabija iz grada bogatog naftom na sjeveru zemlje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saudijska Arabija objavila da će Ramazanski bajram početi u srijedu

Bin Salman: Neophodan dijalog između Indije i Pakistana

Biden traži od Katara i Egipta da izvrše pririsak na Hamas da pristane na primirje u Gazi

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'