Kultura     | 27.09.2021. 13:00 |

Radovi Merime Ivković o hrabrosti bh. vojnika u Austro-Ugarskoj monarhiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - "Memorija - Sjene zaboravljenih predaka" naziv je izložbe radova vizualne umjetnice Merime Ivković koja će sutra, 28. septembra biti otvorena u depandansu Muzeja Sarajeva - Muzeju Sarajevo 1878-1918. 

Izložba je osvrt na vrijeme Prvog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini, na hrabrost elitnih bosanskohercegovačkih vojnih jedinica u Austro-Ugarskoj monarhiji, ali i podsjećanje na vojni poklič "Bošnjaci dolaze!", u čiju čast je nastala istoimena kompozicija vojnog marša, čiji zvuci ni dan-danas nisu utihnuli, navodi se u saopćenju Muzeja Sarajevo.

U Prvom svjetskom ratu Bosna i Hercegovina je dala brojne vojne jedinice čija je borbena vrijednost na gotovo svim ratištima postala legendarna. Na frontovima Austrije, na Soči, Tirolu, Rusiji, u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, svuda su bili prvi među prvima, najhrabriji među hrabrijima, predstavljajući primjer idealnog vojnika, kako prenosi prof. dr. Zijad Šehić u radu "Careve egzote – elitne bosanskohercegovačke jedinice K.U.K. armije u Prvom svjetskom ratu (1914 - 1918)".

Izložbom "Memorija - sjene zaboravljenih predaka" autorica evocira prošlost, vraća iz zaborava spomenutu borbenost koja bi često završavala i tragično. Spomen na tu karakternu crtu bosanskohercegovačkih vojnika i danas zasigurno znači i implicira mnogobrojne - identitetske, kulturološke i osobene značajke bosanskohercegovačkog čovjeka / vojnika.

Autorica Merima Ivković navodi o izložbi da je inspirisana hrabrošću, borbenošću i tragedijama djedova i pradjedova Bosne i Hercegovine koji su se borili u elitnim jedinicama Austro-Ugarske monarhije.

- Elitnim, ne u smislu povlaštenog položaja nego naprotiv zbog zauzimanja prvih redova. U formama kuća, sjene tih zaboravljenih identiteta iz perioda Austro-Ugarske svjetlosnim instalacijama postaju vidljive. Izložba ima za cilj vratiti iz zaborava sjećanja na teška vremena i po ko zna koji put patnje naših predaka i bosanskohercegovačkog naroda - istaknula je ona.

Ivković pojašnjava da je naziv izložbe "Sjene zaboravljenih predaka" nadahnut istoimenim kultnim filmom Sergeja Paradžanova.

 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Isak se sastao sa v.d. direktorice JU Muzej Sarajeva

U Muzeju Sarajeva otvorena stalna postavka 'Sarajevo kao imaginacija'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'