Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 14:19 |

Čampara i Vilić potpisali protokol o saradnji Federalnog MUP-a i DKPTBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine potpisali su Protokol o razumijevanju i saradnji između Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH.

FMUP i DKPT BiH, kako je navedeno u Protokolu, dijele sličnu misiju i želju da sarađuju kroz realizaciju procesa osnovne policijske obuke za početni čin „policajac“, a koja se realizira u okviru Policijske akademije FMUP.

DKPT BiH, odmah nakon potpisivanja Protokola, stavila je na raspolaganje FMUP-u službenika DKPT BiH, a koji će u različitim svojstvima učestvovati u unapređenju procesa realizacije stručnog osposobljavanja i usavršavanja policijskih službenika, kao i školovanja kandidata za službu u policiji.

„Želim da se zahvalim direktoru DKPT BiH Mirsadu Viliću koji je iskazao spremnost da zajedno radimo na unapređenju sistema školovanja i obuke policijskih kadrova i kandidata za službu u policiji. Posebno mi je drago što je potpisanim Protokolom stvoren prostor i okvir za saradnju i realizaciju osnovne policijske obuke, kao i eventualno svih drugih istih ili sličnih programa ili projekata u budućnosti“, poručio je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Trenutno su FMUP-u, pored službenika DKPT BiH, na raspolaganje stavljeni službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS). Na ovaj način ostvarene su uštede u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine u bruto iznosu od oko 69.000 KM na godišnjem nivou.

Ministar Čampara najavio je da će pokrenuti proceduru zaključivanja protokola i s drugim policijskim agencijama i upravama policije, a posebno kada je riječ o uključivanju policijskih službenika u realizaciju nastave iz predmeta Kriminalistika, Poslovi policije i pravila ponašanja, Specijalno fizičko obrazovanje, Sigurnost saobraćaja i upravljanje policijskim vozilom i Policijsko naoružanje.

„Cilj nam je da dodatno unaprijedimo sistem školovanja na Policijskoj akademiji FMUP-a, odnosno da kandidati za službu u policiji znanja stiču i od iskusnih policijskih službenika koji rade na terenu. Suočavamo se sa smjenom generacija policijskih službenika i naša je obaveza da upravama policije pošaljemo školovane, sposobne i kvalitetno obučene policajce“, naglasio je ministar Čampara, navvodi se u saopćenja FMUP-a.                                                                                                                

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministar Isak prisustvovao tribini obilježavanja 1.marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Isak održao sastanak sa Katicom i Okerićem

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom