Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 15:34 |

FMON podržao bh. robotičke reprezentativce

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. rujna (FENA) - Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti financijski je podržalo bh. robotičke reprezentativce, okupljene oko Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara - CERIT, kao i njihovo sudjelovanje na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021 Discover & Recover.

Iz Federalnog ministarstva navode kako je dodijeljena podrška za izradu CubSat kocke, nabavku helija i druge neophodne opreme, što će, između ostalog, pomoći i da održe trenutno vodeću poziciju na robotičkoj olimpijadi, među timovima iz 177 zemalja.

Lejla Nuhić, Anis Kazazić, Merjema Pajić, Fatima Sidran, Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto su srednjoškolci iz Mostara, Čapljine i Stoca, koji čine robotičku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a koji su se svojim vrijednim i uspješnim radom, te stručnim znanjima i kompetencijama pozicionirali ispred svojih vršnjaka iz cijeloga svijeta.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti s ponosom čestita mladim bh. robotičarima na zapaženim rezultatima, kao i njihovim mentorima iz mostarskog CERIT-a, te će kao i do sada, nastaviti pružati podršku ovakvim i sličnim projektima koji promoviraju BiH kao znanstveno i tehnološki opredijeljenu državu na međunarodnom planu.

- Ovo su izuzetni događaji kada imamo priliku svjedočiti zapaženim rezultatima naših mladih ljudi u svijetu te promovirati njihovu izvrsnost. Stoga je i obaveza svih nadležnih u BiH da kontinuirano potiče njihov rad i uspjehe. Bh. robotičarima želimo mnogo sreće u finalu natjecanja i da potvrde ostvareni uspjeh i prvo mjesto - poručili su iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.   

First Global Challenge je natjecanje čija je misija da inspirira mlade svih nacija u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM), i na taj način skreće pažnju na važnost ovakvog tipa edukacije.

Natjecanje je krenulo 27.05.2021. godine, a finale je planirano za 28.09.2021. godine, priopćeno je iz navedenog ministarstva.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

FMON pokrovitelj sarajevskog Sajma knjiga, predstavlja i svoju izdavačku djelatnost

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'