Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 18:13 |

Na Jahorini realizovana 'Humanitarna tura 2021' u organizaciji SPV Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Stanica planinarskih vodiča (SPV) Sarajevo je, osmi put od osnivanja 2013. godine, organizovala turu humanitarnog karaktera, ovaj put na planini Jahorini.

Jahorina je prelijepa planina okićena izazovnim visovima, travnatim livadama, izvorima vode te je pogodna za pješačenje i biciklizam, navodi SPV Sarajevo u saopćenju za javnost.

Turi je prisustvovao 191 planinar iz Sarajeva, Konjica, Zenice, Jablanice, Kozarca, Fojnice i ostalih mjesta širom BiH, koji su po sunčanom vremenu pohodili vrh Sjenište 1910 mnv, u pratnji vodiča SPV Sarajevo.

Kolona je podijeljena u više grupa da se ispoštuju mjere preporučene radi pandemije, a najmlađi učesnik bio je Aziz (dvije godine).

Vodiči Stanice planinarskih vodiča Sarajevo su obučeni i specijalizovani za organizovano i sigurno kretanje planinama i imaju međunarodno iskustvo sa uspješnim ekspedicijama na visokim planinama Alpa, Anda, Olimpu, Elbrusu, Ararata i mnogim drugim.

Dvadesetšesti septembar se obilježava kao "Dan čistih planina" te je u svrhu skretanja pažnje javnosti skupljeno više vreća smeća i propisno odloženo.

Prikupljena sredstva će biti uručena Nermi Tašić Hrnjak iz mjesta Zlate kod Jablanice, koja je samohrana majka troje djece Esme, Amine i Mustafe. Njihov otac Salem je tragično stradao 2017. godine. Akcija se provodi već četvrti put za ovu porodicu, te na taj način se pomažu djeca i njihova majka.

- Akciju može podržati i uplatom u idućih 10 dana, na račun: Stanica planinarskih vodiča Sarajevo, Žiro račun: 3387202277668449 kod UniCredit Bank d.d., Svrha: Humanitarna tura 2021, nakon čega će pomoć biti uručena Nermi - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo 1. oktobra organizuje humanitarnu turu 'Vito-Visočica 2023'

Na Jahorini održan 7. Termag Challenge Race, događaj koji BiH uvrštava na turističku kartu svijeta

Skijanje na Bjelašnici i Jahorini i u maju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'