Ekonomija     | 27.09.2021. 18:33 |

Otvaranje poljoprivredne zadruge 'Cincar II' u četvrtak u Livnu

FENA Saopćenje

LIVNO, 27. rujna (FENA) - Ceremonija otvaranja poljoprivredne zadruge 'Cincar II' održat će u četvrtak, 30. rujna, u Livnu, a radi se o vrlo značajnom projektu za male proizvođače izvornog livanjskog sira čija tehnologija datira još od 19. stoljeća.

Projekt pod nazivom 'Održiva proizvodnja tradicionalnog livanjskog sira' implementiran od strane Češke razvojne agencije imao je za cilj unaprijeđenije kapaciteta proizvodnje izvornog livanjskog sira u mini siranama na farmama kao i plasiranja proizvoda kroz Poljoprivrednu zadrugu na tržište, priopćili su iz te agencije. 

U objektu zadruge je predviđeno zrenje sira, pakovanje, skladištenje i prodaja. Pored ovih aktivnosti, projekt je imao fokus i na implementaciji higijenskih standarda, kao i na zaštiti izvornosti ovog sira koja je dobivena 2020. te niz drugih aktivnosti.

Kako se navodi u obrazloženju, renoviranje i opremanje objekta podržala je Češka razvojna agencija u iznosu od 860.000 maraka.

Objekt je Grad Livno ustupio Zadruzi na korištenje bez nadoknade, a također su osigurali sve suglasnosti neophodne za implementaciju ove aktivnosti.

Pored aktivnosti usmjerenih direktno proizvođačima sira, Češka razvojna agencija je u novoformiranom Zavodu za hranu i veterinarstvo nabavila opremu za mikrobiološke analize hrane. Uz to, održala je i niz obuka za osoblje koje je sada osposobljeno da može odgovoriti svim zahtjevima privatnog sektora i službenih kontrola kad je u pitanju mikrobiološka ispravnost i sirovine i gotovog proizvoda.

Također se navodi da su podršku ovoj inicijativi pružili i Grad Livno, Hercegbosanska županija te UNDP BiH.

Početak rada poljoprivredne zadruge 'Cincar II' Livno promovirat će konzul Češke Republike u Bosni i Hercegovini Šćepan Santruček, gradonačelnik Livna Darko Čondrić i direktor Poljoprivredne zadruge "Cincar II", uz prisustvo predstavnika državnih, federalnih i županijski institucija, kao i predstavnika privatnog sektora.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Modna revija osoba s invaliditetom

Intermedijalna večer u Livnu, spoj poezije, slike i glazbe

Modna revija osoba s invaliditetom 'Mogu, znam, hoću'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!