Bosna i Hercegovina     | 27.09.2021. 19:51 |

Azerbejdžan danas obilježava Dan sjećanja na žrtve rata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Azerbejdžan danas, 27. septembra, obilježava Dan sjećanja na žrtve rata koje su se herojski borili u Velikom domovinskom ratu i žrtvovali živote za integritet domovine.

Azerbejdžanske snage su 27. septembra 2020. godine započele 44-dnevni rat za oslobađanje regije Karabah.

Armenske snage su na današnji dan prošle godine započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi gradove i stotine naseljenih mjesta u regiji.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra 2020. godine postigli dogovor o okončanju sukoba. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio je povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Aghdama. U sukobima je poginulo 2.907 azerbejdžanskih vojnika. Predsjednik Ilham Aliyev je 27. septembar, dan kada je operacija počela, proglasio Danom sjećanja na šehide.

Zastava Azerbejdžana je tim povodom na ekranu sarajevskog tržnog centra SCC-a, saopćeno je iz Ambasade Azerbejdžana u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović: Vukovar je velika opomena i za međunarodnu zajednicu (VIDEO)

Mnoštvo ljudi u odavanju počasti žrtvi Vukovara

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'