Kultura     | 28.09.2021. 12:24 |

Dani evropskog nasljeđa u TK - Edukativna posjeta Gračanici

FENA Saopćenje

TUZLA, 28. septembra (FENA) - Dani evropskog nasljeđa, koje Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona (TK) obilježava ove godine u partnerstvu s pet ustanova kulture s područja tog kantona, nakon održanih programa u Kalesiji i Živinicama nastavljeni su jučer edukativnom posjetom Gračanici, saopćio je Bosanski kulturni centar (BKC) u Tuzli.

Manifestaciju "Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona" realiziraju Bosanski kulturni centar TK Tuzla, BKC "Alija Izetbegović" Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.

Tokom jučerašnje posjete Gračanici, učesnici su s domaćinima posjetili znamenitosti i upoznali se s radom Udruženja "Gračaničko keranje" i Udruženja žena "Gradina" Soko te su im prezentirani tradicija i etnološko nasljeđe ovog kraja.

Predstavnici Turističkog ureda Gračanica su učesnicima ovog događaja predstavili najstariji autentični spomenik kulture u Gračanici, sahat-kulu, zatim objekat medrese Osman-kapetana koji je danas mjesto različitih društvenih i kulturnih aktivnosti, Bijelu džamiju, Zavičajnu zbirku u okviru BKC-a Gračanica, spomen-obilježja i staru kuću Mare Popović, koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Tu je goste dočekao gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Od 2016. godine, kuća je data na korištenje Udruženju "Gračaničko keranje" čije je najpoznatije djelo kerani cvijet sjećanja u spomen na žrtve genocida u Srebrenici.

Umijeće izrade čipke - kere je upisano na Inventarnu listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine 2011. godine, a proces nominacije izrade čipke-keranja na Reprezentativnu listu UNESCO-a još nije započeo.

Program je završen posjetom srednjovjekovnom gradu Soko, koji je 2003. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH, kao i posjetom jednoj od najstarijih džamija u ovom kraju Fethiji o kojoj brine Udruženje žena “Gradina” Soko čije članice su također dočekale više od 20 predstavnika institucija kulture s područja TK i Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK. Gosti nisu krili oduševljenje svim što su vidjeli u Gračanici.

- Program smo realizovali zajedno s nekoliko gračaničkih udruženja i Turističkim uredom grada Gračanica te pokazali dio bogatog historijskog i kulturnog nasljeđa ovog kraja. Čast nam je biti dio velikog projekta koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, a BKC Gračanica će svojim programima i aktivnostima i nakon ove manifestacije doprinositi očuvanju i promociji našeg nasljeđa - kazao je Nedžad Peljto, direktor BKC-a Gračanica, organizator jučerašnjeg događaja.

Održavanje događaja je pomogla i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Manifestacija Dani evropskog nasljeđa, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kultruru, sport i mlade nastavlja se večeras u Centru za kulturu Srebrenik gdje će od 18 sati biti otvorena izložba slika iz fundusa manifestacije "Srebrenik otvoreni grad umjetnosti", koja se održava već 44 godine, u čijoj zbirci je više od 650 slika. U fokusu izložbe bit će etnološki motivi i stari grad Srebrenik.

Završni događaj manifestacije na programu je 30. septembra u BKC-u u Tuzli, kada će biti održana panel-diskusija učesnika i stručna predavanja o etnologiji, etnografiji i usmenoj književnosti. 

Predavanja će održati Lebiba Džeko, muzejska savjetnica u Zemaljskom muzeju BiH,  Mirsad Kunić, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli i Edin Šaković, stručni saradnik u BKC-u Gračanica za kulturno nasljeđe.

Od početka manifestacije, programi su već održani u Kalesiji gdje je priređena izložba "Izvorna muzika, naša muzika", kao i u Živinicama gdje je održan večernji program “Pozorišna umjetnost nekad i sad”.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Gračanica: Svečano otvorena novoizgrađena džamija u Režićima

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom