Bosna i Hercegovina     | 28.09.2021. 11:38 |

Na Univerzitetu u Tuzli nije došlo do pada broja upisanih brucoša

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 28. septembra (FENA) - Za studente Univerziteta u Tuzli u ponedjeljak počinje nova akademska godina, a ono što će je učiniti drugačijom nego prethodne jesu izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje je jučer usvojila Skupština Tuzlanskog kantona.

Prema tim izmjenama, Univerzitet u Tuzli je institucija proglašena od posebnog značaja za taj kanton, a privatne visokoškolske ustanove će morati zadovoljiti kvalitete obrazovanja jednake javnoj ustanovi.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, studentima je omogućeno kroz izmjene i dopune zakon da prenesu četiri ispita u narednu godinu, a imartikulantima da završe svoj studij bez obnavljanja godine.

U novu akademsku godinu na Univerzitetu u Tuzli je upisano 1.414 studenata u prvi ciklus obrazovanja. U toj instituciji nastava u akademskoj 2021/22. godini odvijat će se na 13 fakulteta i Akademiji dramskih umjetnosti i to na 50 studijskih programa prvog, 63 studijska programa drugog i 32 studijska programa trećeg ciklusa studija.

Do pada broja upisanih brucoša na UNTZ ove godine nije došlo.

- U odnosu na prethodne akademske godine ne može se reći da je došlo do pada broja upisanih studenata od broja planiranog za upis u akademsku godinu odobren od VladeTK. Generalno je stanje manjeg broja svršenih srednjoškolaca problem koji je zastupljen na svim javnim univerzitetima u državi - izjavio je Feni profesor Jasmin Suljagić, prorektor za nastavu i studentska pitanja.

Univerzitet u Tuzli u okviru provedbe upisne politike za upis studenata u novu akademsku zajednicu prati potrebe tržišta rada i predlaže upis većeg broja studenata na studijske programe za kojima su potrebe izražajnije.

- Najviše zainteresovanih kandidata za upis u akademsku 2021/22. godinu je na Medicinskom fakultetu, Fakultetu elektrotehnike i Ekonomskom fakultetu - izjavio je Suljagić.

Nastava će prema onome što je sad poznato biti organzirana po klasičnom modelu.

- Univerzitet u Tuzli je uputio dopis Ministarstvu obrazovanja i nauke TK u kojem se traži preciziran stav u vezi sa organizacijom nastave. S obzirom da još nismo dobili zvaničan stav, planira se početak nastave po klasičnom modelu izvođenja - izjavo je prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Tuzli.

Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona jučer je zatraženo od Ministarstva obrazovanja i nauke TK, Pedagoškog zavoda TK i Univerziteta u Tuzli te svih osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskih ustanova da promptno detektuju odjeljenja, razrede, odsjeke, škole gdje realizacija nastave nije moguća uz poštivanje svih preporučenih zaštitnih mjera, te da u istim obezbjede striktno provođenje preporučenih mjera svim mogućim sredstvima i načinima koji mogu uključivati i reorganizaciju ili izmještanje dijela nastave u druge prostore.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Delić inicira saradnju s univerzitetima za unaprjeđenje socijalnog rada i statusa socijalnih radnika

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'