Bosna i Hercegovina     | 28.09.2021. 13:03 |

Zejid Šabić priznao krivicu za krijumčarenje migranata

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Optuženi Zejid Šabić, rođen 1969. godine u Velikoj Kladuši, državljanin BiH, u prisustvu advokata u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela 'krijumčarenje migranata' u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od tri godine, kao i oduzimanje predmeta koji su korišteni pri izvršenju krivičnog djela, uključujući mobitel i SIM kartice.

Na osnovu člana 110. Krivičnog zakona BiH, od optuženog će se oduzeti nezakonita imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 3.300 KM, koju je optuženi dužan uplatiti u roku od mjesec dana od dana pravosnažnosti presude Suda BiH, donesene na osnovu sporazuma.

Predložena kazna adekvatna je ulozi i odgovornosti optuženog u izvršenju ovog krivičnog djela.

Optuženi se tereti za transport i krijumčarenje ilegalnih migranata koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u BiH, sa područja Bosne i Hercegovine, uglavnom sa područja USK, prema teritoriji R Hrvatske i Evropske unije.

Nakon razmatranja sporazuma, Sud ga je prihvatio te je optuženom izrečena navedena kazna, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tužilaštvo BiH uložit će žalbu zbog neodređivanja pritvora u predmetu 'Black Tie 2'

Akcija 'Piramida' - Borba protiv organizovanog krijumčarenja više od 600 ilegalnih migranata

Delić: Zaštititi žrtave ratnog silovanja od svih oblika uznemiravanja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu