Bosna i Hercegovina     | 28.09.2021. 13:48 |

Salkić: Danas možemo slobodno i ponosno reći da smo Bošnjaci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić uputio je čestitku povodom Dana Bošnjaka u kojoj je istaknuo da je 28. septembra 1993. godine „u najtežim vremenima i iskušenjima za naš narod i našu domovinu, donesena historijska odluka“.

- Uprkos teškoj historiji našeg naroda, koja je obilježena zabranama upotrebe našeg nacionalnog imena, negiranjem našeg identiteta, raseljavanjima, protjerivanjima, teškim zločinima i genocidu, danas, širom svijeta, možemo slobodno i ponosno reći da smo Bošnjaci.

Bošnjaci su jedan od najstarijih naroda na Balkanu, naše ime je vezano za našu domovinu koja ima hiljadugodišnju historiju - navodi Salkić.

Dodaje da su do početka 20. vijeka u BiH svi njeni stanovnici bili  Bošnjaci, muhamedanci-muslimani, katolici, pravoslavci i svi su govorili bosanskim jezikom. 

Također navodi da su sile sa istoka i zapada doprinijele da se Bošnjaci pravoslavci i Bošnjaci katolici počnu izjašnjavati kao bosanski Srbi i bosanski Hrvati pod uticajem narastajuće nacionalističke propagande iz Beograda i Zagreba. Tako su nastali bosanski Srbi i bosanski Hrvati, a Bošnjaci su ostali dominantno muslimani.

- Nakon turbulentne historije, koja je obilježena zabranama i negiranjem našeg identiteta, 28. septembra 1993. godine, drugog dana zasjedanja Prvog bošnjačkog sabora, koji je okupio bošnjačku intelektualnu elitu, usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjacima i naziva maternjeg jezika - bosanski jezik. U najtežim vremenima i iskušenjima za naš narod i našu domovinu, donesena je historijska odluka - podsjeća Salkić.

Navodi da su danas Bošnjaci „u dijelu BiH, koji se nepravedno zove samo po jednom narodu, uprkos presudama za genocid vojnom i političkom rukovodstvu bosanskih Srba, od onih koji ih veličaju, izloženi najgrubljem obliku diskriminacije i aparthejda u obrazovnom procesu“.

- Sistemski se negira bosanski jezik, a Bošnjaci kao narod vrlo često se u svakodnevnoj komunikaciji izjednačavaju s vjerskom skupinom te se nazivaju muslimani.

Dokaz je to da nacionalističke politike u našem okruženju nisu odustale od svojih ratnih ciljeva, već ih žele realizirati danas u miru. Dodatna je to obaveza za sve nas da istrajemo i da sačuvamo naše ime, naš jezik i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu - ističe Salkić.

Dodaje da je Bosna i Hercegovina matica svih Bošnjaka te da Bošnjaci toga moraju biti svjesni i svoje poglede uvijek trebaju usmjeravati prema matici Bosni i Hercegovini.

- Svim pripadnicima bošnjačkog naroda u BiH, susjednim državama i cijelom svijetu čestitam Dan Bošnjaka - navodi se u Salkićevoj čestitki, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Salkić: Prijetnja Stevandića je iskazana namjera da prema meni djeluje montiranim istragom

Salkić najavio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog obilježavanja dana entiteta RS

Salkić: Visoki predstavnik ne treba da u drugima traži izgovor i alibi za svoje nedjelovanje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo