Bosna i Hercegovina     | 28.09.2021. 16:33 |

Sarajevo - Obilježeno 109 godina Udruženja Ilmijje

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Obilježeno je 109 godina od osnivanja Udruženja Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom je održana akademija u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, kada je naglašena ne samo prosvjetiteljska uloga imama već i Udruženja Ilmijje kao adrese, često jedine, kojoj su se oni mogli obraćati u teškim vremenima i iskušenjima.

Tokom akademije, prikazana je reportaža "Imamsko breme" u produkciji Religijskog programa BHT1, urednika Harisa Bilalovića i člana redakcije novinara Amira Džidića.

Reportaža je dokumentarni prikaz o statusu ovih vjeroučitelja u komunističkom periodu, od 1954. do 1971. godine, kada su oni, pod paskom režima, tretirani kao opasnost po društvene procese, a neki od njih čak regrutovani da djeluju protiv članova u vlastitim redovima.

Povodom 109. godišnjice, štampana je publikacija "Bosanskohercegovački imami u vrijeme komunizma" autora Adisa Dizdarevića, jednog od govornika u prikazanoj reportaži o statusnom i društvenom bremenu ovih učitelja i duhovnika u tom vremenu.

Tokom akademije su uručeni priznanje i plaketa "Prijatelj uleme" direktoru Islamic Reliefa za BiH Emiru Čiči te su uručena priznanja imamima iz više gradova Bosne i Hercegovine penzionisanim između dviju godišnjica Udruženja.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, obraćajući se učesnicima akademije, naglasio je prosvjetiteljsku ulogu imama i Udruženja Ilmijje kao adrese kojoj će se oni obraćali i u teškim vremenima i sretnim okolnostima.

Sto deveta godišnjica svjedoči o predanom radu ovih ljudi koji su bili uz narod i pronosili vrijednosti u koje su vjerovali i za njih se borili.

-  U toj svojoj borbi, mnogi su položili živote. Moram kazati da sve što je nastalo oko Islamske zajednice, u našem narodu ima svoje trajanje. Ove godine smo obilježavali 50 godina Preporoda, 70 godina Takvima, 500 Gazi Husrev-bega, 109 godina Ilmijje; sve je to znak da ono što je nastajalo oko Islamske zajednice ima svoju vrijednost, trajanje i da će, ako Bog da, trajati - poručio je reisu-l-ulema.

Navodeći da je narod uvijek vjerovao svojim imamima i davao podršku, reis je posebno naglasio njihovu svijetlu ulogu u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu i ulogu predvodnika u borbi za povratak i ostanak, za miran i siguran život muslimana.

- Puno dugujemo onima koji su dali svoje živote za svoj narod, za svoju zajednicu i nastojimo, koliko možemo, biti pri ruci našim imamima, da im pomognemo, posebno u manjem bosanskohecegovačkom entitetu. To je naša obaveza, Islamska zajednica se trudi da im olakša život tamo. Moram kazati, u ovom trenutku su oni jedina adresa našem narodu u tim sredinama - rekao je reisu-l-ulema, dodajući da će Islamska zajednica nastaviti njenu misiju dobra.

Učesnicima manifestacije obratio se i predsjednik Udruženja Ilmijje Nesib ef. Hodžić naglasivši kontinuirano djelovanje Udruženja u skladu s misijom naznačenom još pri osnivanju.

- Ono što je zacrtala ulema iz tadašnjeg perioda, zadaci koji su temeljeni na načelima očuvanja muslimanskog identiteta i očuvanja univerzalnih etičkih načela u Bosni i Hercegovini, ostali su do danas – rekao je Hadžić.

Godišnjica Udruženja Ilmijje kazuje o stalnoj potrebi da unutar stalno promjenjivog društvenog konteksta, imami budu povezani u njihovoj ulozi, spremniji za izazove koji se nađu pred njima.

- Svjedoci smo da stalno imamo velike izazove u BiH, tako da ta potreba za Udruženjem Ilmijje ostaje i uvijek će biti. Naravno, u skladu sa stanjem u kojem se imami i Islamska zajednica nalaze, pomjerat će se i težišni zadaci – istaknuo je Hadžić.

Prije akademije, na Centralnom spomen-obilježju imamima šehidima BiH u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese proučena je hatma-dova.

Udruženje Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osnovano je 28. septembra 1912. godine.

Članovi su imami, muallimi, uposlenici Islamske zajednice te muderrisi i profesori islamskih fakulteta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Udruženje Porodice tri plus: Historijski pomak za porodice s troje i više djece

Udruženja žrtava i svjedoka genocida reagiralo na zahtjev za ukidanje zakona

Komšić primio predstavnike Udruženja građana “Brize - Foča” kod Doboja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!